DEPUTATUL VARGA, CATRE MINISTRUL FIFOR: REDATI POLITISTULUI CREDIBILITATEA, RASPUNDEREA SI ROLUL IN COMUNITATE!

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) considera ca este necesara si oportuna reinfiintarea posturilor de politie in fiecare comuna si asigurarea permanentei in cadrul acestora – lucruri despre care a vorbit recent Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne.

Varga aminteste ca imediat dupa evenimentele de la Caracal, personal, a atras atentia de la tribuna Parlamentului asupra anomaliilor cu care se confrunta Politia Romana care, in urma unor reforme incoerente, a fost golita de responsabilitati si rupta de realitatile din teren. Liberalul a vorbit atunci despre faptul ca „locul sectoristilor din mediul urban, care puteau desfasura activitati operative pe orice domeniu, faceau anchete in cazuri de mica amploare si participau la cercetari penale complexe, a fost luat de politistul de proximitate, care are drept principala atributiune activitatea de preventie. Politistul de proximitate nu mai este obligat sa-i cunoasca pe membrii comunitatii, activitatea economica din zona, astfel ca implicarea este tot mai redusa.

Tabloul este similar si in mediul rural, unde lucratorul dintr-un post de politie a devenit un functionar cu program de la 8:00 la 16:00, care face naveta in cel mai apropiat oras, iar permanenta este asigurata de patrule mobile, care actioneaza pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, distante de 50-60 de kilometri.

Eficienta unui astfel de mod de organizare este indoielnica, cat timp politistul nu mai are o legatura profunda cu oamenii si comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Ma intreb cum poate un politist care nu cunoaste o comunitate, dar care este nevoit sa intervina acolo dupa orele 16:00, sa-si faca o imagine complexa si corecta asupra locului, a oamenilor, a realitatilor privind potentialul infractional sau sa cunoasca firele, adeseori nevazute, care ii leaga pe membrii comunitatii?”.

In contextul in care au fost trase mai  multe semnalele de alarma in ultima vreme pe acesta tema, Vasile Varga este multumit sa constate ca ministrul Afacerilor Interne ia in calcul reinfiintarea posturilor de politie comunale: ”Decizia trebuie dublata de regandirea continutului muncii de politist. Reinfiintarea posturilor de politie, permanenta sunt la fel de importante ca si  atributiile politistului, atat in mediul urban, cat si in cel rural.

Domnule ministru Fifor, daca intr-adevar va doriti sa faceti ceva si nu va folositi de acest subiect doar pentru campania electorala, atunci aveti responsabilitatea sa schimbati lucrurile! Dati ce nume doriti lucratorului din politie: sectorist, politist de proximitate sau inventati orice alta titulatura! Nu ambalajul conteaza, ci continutul. Redati acestei munci credibilitatea, raspunderea si rolul in comunitate! Puneti in fisa postului obligativitatea unui politist de proximitate, indiferent ca actioneaza in urban sau in rural, de a-si cunoaste membrii comunitatii si unde exista potentialele pericole, redati-le capacitatea de a lua decizii si de a interveni, pentru ca doar asa vom reusi sa avem o Politie Romana functionala, eficienta, demna si respectata!”.