DRAGHINCESCU: CAND MERGEM LA SPITAL SUNTEM MIELUSEI. CAND IESIM DIN SPITAL DEVENIM LEI PARALEI SI INCEPEM SA ARUNCAM CU NOROI – CA SA NU ZIC CU RAHAT – IN CEI CARE LUCREAZA ACOLO

“Atunci cand ne ducem la medic si ne simtim rau suntem ca niste mielusei din astia cu coada intre picioare si asteptam sa fim tratati corespunzator. Cand iesim de acolo devenim asa, dintr-odata, niste lei paralei care incepem sa aruncam cu noroi – ca sa nu zic cu rahat – in toata lumea care lucreaza acolo” – este comentariul consilierului judetean brailean Simona Draghincescu (PND), referitor la aparitia in presa centrala si locala a “clasamentului mitei in spitalele din Romania”, in care Spitalul Judetean Braila este pe un loc fruntas.

Mai exact, Anti-Bribery Synergy a publicat sinteza unui indicator utilizat de Ministerul Sanatatii in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania, iar acest document cuprinde si “Clasamentul mitei din spitale”, in care pe locul I se afla Spitalul de Urgenta Bucuresti, pe locul II – Spitalul Judetean Braila, iar pe locul III – Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan, din Bucuresti.

Draghincescu este indignata de faptul ca presa s-a grabit sa publice acel document, iar diverse persoane s-au grabit sa ia de bune informatiile respective: “Am certitudinea in acest moment ca articolele din presa in care se spune ca Braila este pe locul doi la spaga sunt comandate, doar ca sa se scrie ca s-a luat spaga. Nu iau apararea doctorilor sau a personalului medical din Spitalul Judetean, pentru ca intotdeauna, pe site-uri si in comentarii, oamenii sunt foarte nemultumiti.

Cand se spune ca doctorii si asistentele si cine mai lucreaza acolo iau spaga, toata lumea uita ca spaga asta nu se ia fara a fi data. In fapta penala de a lua spaga este si cealalta, de a da spaga.

In toate aceste chestii in care se spune ca la Braila se ia spaga si se intampla toate nenorocirile din lume in Spitalul Judetean, nimeni nu spune cate intrebari s-au pus, cati oamerni au fost intrebati in aceasta cercetare sociologica. Poate au fost 200.000 de intrebari si s-a primit raspuns ca doar 147 au dat spaga. Atunci inseamna ca noi chiar n-avem nicio problema in Spitalul Judetean. Daca au fost 2.000 de intrebari si s-a primit raspunsul ca 147 au dat spaga, da, cred ca avem o problema si trebuie sa luam atitudine.

Eu rog onoratul CJ sa fie mai echilibrat cand discuta despre aceste lucruri, sa nu mai culpabilizeze un intreg corp medical, pentru ca nu toti iau sau cer spaga pentru desfasurarea activitatii pentru care sunt platiti, mai ales in conditiile in care in ultimii ani salariile personalului medical au crescut substantial”.