IORDACHE: 80% DINTRE PACIENTII INTERNATI LA SPITALUL JUDETEAN BRAILA CARE AU RASPUNS LA CHESTIONARUL MINISTERULUI SANATATII AU DECLARAT CA AR RECOMANDA ACEST SPITAL RUDELOR SI PRIETENILOR

Clasamentul mitei in spitalele din Romania nu este o informatie demna  de incredere, ONG-ul care l-a publicat are sediul intr-un cazino, iar datele prezentate public s-au obtinut folosind informatiile publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii – este ceea ce spune consilierul judetean brailean Stefan Catalin Iordache (PND) despre raportul publicat zilele trecute de Anti-Bribery Synergy.

Mai concret, este vorba despre faptul ca Anti-Bribery Synergy a publicat recent sinteza unui indicator utilizat de Ministerul Sanatatii in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania, iar acest document cuprinde si “Clasamentul mitei din spitale”, in care pe locul I se afla Spitalul de Urgenta Bucuresti, pe locul II – Spitalul Judetean Braila, iar pe locul III – Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” din Bucuresti.

Iordache a mai spus ca 80% dintre pacientii internati la Spitalul Judetean Braila care au raspuns la chestionarul Ministerului Sanatatii au declarat ca ar recomanda acest spital rudelor si prieteni. In plus, PND-istul sustine ca 85% dinte pacientii amintiti declara ca nu au fost fortati sa-si cumpere medicamente sau materiale sanitare, cat au fost internati in Spitalul Judetean.

Iordache mai are si un alt motiv pentru care nu acorda nicio incredere datelor publicate de Anti-Bribery Synergy: “Nimeni nu stie cine raspunde la aceste intrebari, fiindca acest SMS vine pe telefon, la care telefon poate sa raspunda sotia, copilul, un neam, oricine – deci garantia ca pacientul raspunde la aceste intrebari nu exista. Raspunsurile la astfel de intrebari, scoase din context, nu fac decat sa arate ca cineva intentioneaza sa manipuleze astfel de cifre, ca sa obtin ce? Nu stiu”.