MINISTRUL DAEA A VIZITAT IERI UN LEGUMICULTOR DIN VARSATURA SI A DISCUTAT CU DIRECTORUL „AGRICOST” DESPRE INVESTITIILE DIN INSULA MARE A BRAILEI

Verificarea stadiului investitiei de la Romanu, ce vizeaza refacerea unui canal de irigatii, o vizita la un legumicultor din Varstura si o discutie cu directorul “Agricost”, Lucian Buzdugan,  privind investitiile deja facute, dar si cele ce urmeaza a fi facute in Insula Mare  Brailei – acesta a fost programul ministrului Agriculturii, Petre Daea, in dupa-amiaza zilei de ieri, dupa ce a participat la deschiderea Targului National AgriCultura.

Parlamentarul brailean Nicu Nita (PSD), membru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, l-a insotit pe Daea prin judet si ne-a oferit cateva detalii pe aceasta tema: “Am fost la Romanu, unde este un canal care nu mai functioneaza de multi ani, fiindca a fost distrus si acum se lucreaza, la fel ca si in cazul canalului de la Albina – totul se reface. Practic, dupa cum am vazut si acum, dar si la vizita anterioara pe care domnul ministru a facut-o in teren,  in judetul Braila, se lucreaza in ritm sustinut pentru punerea in functiune a acestor canale care nu au mai functionat de circa 25 de ani.  Functionarea acestui canal o sa insemne irigarea a 2-3 mii de hectare.

De asemenea, domnul ministru a dorit sa mearga si la Varsatura, la un producator care are solarii si care beneficiaza de ani de zile de subventii de la APIA. Are cred vreo 6.000- 7.000 metri patrati de solar; dar solar facut ca la carte, cu centrala pentru incalzire, cu calorifere, deci foarte modern. Si acum avea vinete, ardei gras, castraveti, usturoi, ceapa.

In plus, ne-am oprit si la sediul IMB, la domnul Buzdugan, unde s-a discutat, printre altele, despre investitiile ce urmeaza a fi facute in Insula Mare. Din ce ni s-a spus, in IMB sunt sole unde se obtin 21.000 tone de boabe la hectar. Unele sole, nu toate, ca sa fie clar. Restul sunt la 16.000-17.000 tone de boabe la hectar.

In Insula Mare se fac investitii in utilaje de ultima generatie. Acolo unde inainte lucrau 3-4 oameni, acum e suficient un sigur om. Totul este prin satelit, combainierul doar sta la volan si urmareste, nu intoarce el la capete de sola, nu ridica – totul e automatizat pe tractoare si pe combine”.