MINISTRUL DENES, DESPRE SURSELE DE ALIMENTARE CU APA A LACULUI SARAT: SUNT 3 IPOTEZE – UNA SIGURA SI DOUA PROBABILE

“Daca discutam despre sursele de alimentare cu apa a Lacului Sarat, sunt trei ipoteze: una sigura si doua probabile” – este declaratia facuta astazi la Braila de ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes. Acesta a venit sa vada la fata locului cat de grava este situatia in privinta lacului care aproape ca a secat si de asemenea, a participat la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale si institutiile abilitate in domeniu, in cadrul careia s-au stabilit solutii pentru alimentarea cu apa a lacului.

Denes a fost intrebat daca se cunoaste cu certitudine cum se alimenteaza cu apa Lacul Sarat, dat fiind ca in spatiul public se vehiculeaza fel de fel de informatii pe aceasta tema. Ministrul a spus ca in urma unui studiu multidisciplinar care va analiza, printre altele, componenta hidrogeologica legata de alimentarea cu apa a lacului, se va determina exact raspunsul la aceasta intrebare.

In orice caz, potrivit lui Denes, specialistii cu care a discutat astazi sunt siguri de un lucru: “apa din lac vine sigur, sigur, in fiecare an, in mare parte din apele pluviale”.

Alte doua ipoteze – care vor fi confirmate sau nu de viitorul studiu multidisciplinar – sunt urmatoarele: “ *apa poate proveni, de asemenea, prin scurgere naturala dupa panta generala a campiei, de la munte, la Dunare; * o alta posibila sursa de apa se afla in izvoare aflate pe fundul lacului sau in imprejurimile sale”.

Ca o concluzie, dupa ce ce va finaliza acel studiu, se va sti “care sunt sursele sigure din care se alimenteaza cele doua lacuri si ce trebuie facut, daca acele surse sunt insuficiente, pentru ca debitul celor doua lacuri sa fie cel necesar pentru a se pastra in continuare acele calitati terapeutice ale namolului si concentratia de sare necesara pentru a se produce acea regenerare a namolului terapeutic”.

(sursa foto: Andrei Raftopol)