NAVA-SCOALA „MIRCEA” VA ACOSTA JOI, 19 SEPTEMBRIE, IN PORTUL BRAILA. CEI INTERESATI POT VIZITA VASUL INCEPAND CU ORA 11

Nava-scoala „Mircea” va acosta joi, 19 septembrie, la ora 10.00, in portul Braila, la pontonul Primariei (in zona Capitaniei). Brailenii interesati pot vizita nava joi, intre orele 11.00-13.00 si 15.00-19.00, precum si vineri, 20 septembrie, orele 09.00-13.00 si 15.00-19.00.

Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine joi, 19 septembrie, intre orele 17.30-19.00, un recital de piese din repertoriul marinaresc, pe faleza, in zona Capitaniei.

Nava-scoala „Mircea” desfasoara, in perioada 14-23 septembrie, un mars de instructie pe Dunare, pentru a incheia seria evenimentelor organizate cu prilejul implinirii a 80 de ani de la intrarea in serviciul Marinei Militare Romane.

Dupa ceremonia de sosire in tara, organizata la Constanta, la data de 17 mai 1939, primul mars de instructie al navei-scoala „Mircea” a fost executat in luna iunie 1939, pe Dunare, pana la Galati, unde a participat la festivitatea de lansare la apa a primei nave de lupta care a fost construita in Romania, puitorul de mine „Amiral Ioan Murgescu”. Atunci nava nu a acostat in niciun port dunarean, iar la Galati a fost ancorata in zona Palatului Navigatiei.

In acest an, in premiera, marinarii militari adreseaza publicului din trei porturi dunarene (Tulcea, Galati si Braila) invitatia de a vizita cea mai pretuita nava a Marinei Militare Romane, care a parcurs peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului – adica de 14 ori lungimea Ecuatorului.

Nava va intra duminica, 15 septembrie, pe bratul Sulina si va naviga in amonte pana la Tulcea, unde va acosta in aceeasi zi. De la Tulcea, „Mircea” isi va continua marsul in amonte, pana la Galati, unde va acosta marti, 17 septembrie. De la Galati, nava-scoala „Mircea” va pleca spre Braila, unde va acosta joi, 19 septembrie.

Construita in perioada 1938-1939, la Santierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, „Mircea” este un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu inaltimea de 44 de metri deasupra apei) si 23 de vele, cu o suprafata totala de 1.750 mp. Nava a fost botezata cu numele „Mircea” dupa numele domnitorului Mircea cel Batran.

Nava-scoala „Mircea” apartine fiecarui roman, pentru ca o parte din banii necesari pentru achizitionarea acesteia au fost stransi din donatii publice, in anul 1938, diferenta fiind asigurata de guvernul roman. Velierul este utilizat de Fortele Navale Romane, ca platforma de practica marinareasca pentru studentii si elevii militari, dar desfasoara si numeroase activitati de diplomatie navala, in timpul marsurilor de instructie.

(sursa foto – radioconstanta.ro)