NITA, DESPRE MERITELE MINISTRULUI DAEA: IN OCTOMBRIE FERMIERII VOR PRIMI AVANSUL LA SUBVENTII. NICIODATA NU S-A INTAMPLAT ASA CEVA PE VREMEA ALTOR MINISTRI AI AGRICULTURII

Deputatul Nicu Nita (PSD), considera ca un mare merit al ministrului Agriculturii, Petre Daea, este acela ca in perioada mandatului sau, fermierii si-au primit subventiile mult mai repede decat pe vremea cand ministerul era condus de alte persoane.

Daea a declarat ieri la Braila, la deschiderea Targului National AgriCultura, ca APIA a finalizat controlul in teren si pana la inceputul lunii noiembrie, fermierii romani isi vor primi avansul la subventii, iar anul acesta va fi un avans de 70% din valoarea totala a subventiei.

In acest context, Nita, care este el insusi fermier, a comentat: “Pana cand a venit domnul Daea la conducerea Ministerului Agriculturii, fermierii luau avansul la subventie mult mai tarziu, adica prin luna mai a anului urmator, nu ca acum, in octombrie. Pana la finele acestui an, fermierii primesc subventia integral. Si anul trecut la fel s-a intamplat. Niciodata nu s-a intamplat asa ceva pe vremea altor ministri ai Agriculturii. Si nu e vorba neaparat de sume, de faptul ca anul acesta se da un avans mai mare, de 70% din totalul subventiei, ci in primul rand este vorba despre faptul ca se primesc banii mult mai repede decat in perioada in care Ministerul Agriculturii era condus de alte persoane.

Controlul pe teren s-a terminat, dupa cum spunea domnul ministru si din octombrie se dau banii. Inainte, controlul pe teren se termina in luna decembrie si avansul la subventie de dadea in aprilie-mai-iunie.

Deocamdata n-a bagat inca nimeni graul in pamant, ca n-a fost umiditate in sol, asa incat fermierul, daca primeste acum avansul la subventie, are bani de grau, are bani de ingrasamant, are bani de motorina. Inainte toti faceau credite la banci, se imprumutau ca sa aiba bani pentru culturile de toamna”.