SABADOS, DESPRE FESTIVALUL INTERNATIONAL “ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA”: EDITIA DIN ACEST AN ESTE UNA COLECTIE

O editie de colectie a Festivalului International “ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA” – este ceea ce promite Lucian Sabados, managerul Teatrului “Maria Filotti”, in ceea ce priveste cea de a XIII-a editie a manifestarii amintite, care se va desfasura in perioada 13-22 septembrie.

Astazi, in cadrul conferintei de presa organizate in deschiderea festivalului, Sabados a declarat: “Acesta editie are mai multe caracteristici speciale. In primul rand, este dedicata marii personalitati a Catalinei Buzoianu, cea pe care, din pacate, am pierdut-o destul de recent – una dintre cele mai mari regizoare ale scolii moderne de teatru din Romania, un mare pedagog, o formatoare de regizori si de actori, braileanca nu numai prin nastere, dar si prin vocatie, pentru ca ea a lasat, parca intr-un fel de testament, doua spectacole uluitoare Brailei si istoriei teatrului romanesc: <<Chira Chiralina>> si <<Mediterana>>.

Plus ca a fost initiatoarea si sufletul acelei extraordinare expeditii teatrale, daca pot sa spun asa, cu spectacolul <<Mediterana>>, facand acel periplu prin marile porturi ale Marii Mediterane. A fost o aventura colosala, in care Teatrul <<Maria Filotti>> si-a dat mana cu Teatrul Bulandra din Bucuresti, sub conducerea Catalinei Buzoianu”.

Pe de alta parte, Sabados a precizat ca aceasta editie a Festivalului “ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA” mai marcheaza 3 momente importante: 70 de ani de existenta a Teatrului “Maria Filotti” ca instituie profesionista de spectacole, 50 de ani de cand teatrul brailean a preluat numele marii actrite Maria Filotti si 100 de ani de cand marele filantrop si primar Dumitru Ionescu a donat urbei cladirea in care functioneaza teatrul.