TABARAC: DE CE INCASEAZA SUPAGL 5% DIN VALOAREA CONTRACTELOR, PENTRU “MONITORIZAREA SI COORDONAREA” ACTIVITATILOR DE SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE? CE FACE, PRACTIC, SUPAGL PENTRU ACESTI BANI?

Pentru ce incaseaza Serviciul de Utilitate Publica, de Administrare si Gospodarie Locala (SUPAGL) Braila de la operatorii de salubritate un comision de 5% din valoarea contractelor incheiate cu acestia pentru activitatea de salubritate si deszapezire? De ce incaseaza SUPAGL banii acestia de la operatori, chipurile pentru “monitorizarea si coordonarea activitatii”, cand, practic, nu face nimic?

Sunt intrebarile puse astazi, in cadrul sedintei CLM Braila, de consilierul  Adrian Tabarac (PNL), la un proiect de hotarare ce viza completarea unei hotarari CLM mai vechi, legate de tarifele practicate pentru activitatiler din cadrul serviciului de salubrizare (inclusiv deszapezire mecanica).

Tabarac a facut aceste comentarii in contextul in care in documentele prezentate alesilor (care se refereau la partea de deszapezire mecanica) se specifica: “Pentru monitorizarea si coordonarea activitatii de dezapezire mecanica, SUPAGL va factura si incasa de la operatorii de salubritate un procent de 5% din valoarea fara TVA a tarifului aprobat”. Liberalul ne-a precizat insa ca exact acelasi “comision” este si in cazul activitatilor de salubritate.

Consilierul PNL a declarat: “Pentru monitorizare si coordonare este un procent de 5% pe care il ia SUPAGL. Operatorii de salubritate actioneaza cu totii in baza unui Regulament, a unui caiet de sarcini, a unui contract unde sunt stabilite foarte clar toate procedurile, exact ceea ce trebuie sa faca, precum si care sunt indicatorii de performanta, care sunt penalitatile in caz ca nu isi desfasoara corect activitatea. Si acest 5% din intreaga valoare nu reprezinta vreo mie, doua, trei, ci sunt niste zeci, poate chiar sute de mii de lei pe care SUPAGL le incaseaza facand nimic, practic. Pentru ca nu vin si spun ceva anume, deoarece toti operatorii de salubritate functioneaza in baza unui Regulament pe care cu totii l-am votat, un caiet de sarcini si un contract de prestari servicii unde scrie tot ce trebuie facute. Nu vad de ce ar trebui sa mai primeasca SUPAGL 5% ca sa monitorizeze ceva ce oricum sunt obligati prin contract sa faca. Sa nu credeti cumva ca daca platim acesti 5% catre SUPAGL ar insemna ca operatorii de salubritate ar respecta cumva contractul. Daca vor sa-l respecte, il respecta si cu, si fara 5%; daca nu vor, si cu 30% tot nu-l respecta. Asa ca amendamentul meu ar fi sa eliminam acest procent – comision, din punctul meu de vedere – de 5% pe care il ia SUPAGL pentru monitorizare si coordonare”.

Amendamentul lui Tabarac a fost respins de majoritatea din CLM.