TABARAC: PENTRU A OBTINE UN AVIZ SAU O AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE EMISA DE PRIMARIE TREBUIE SA DEPUI MAI MULTE DOCUMENTE, PRINTRE CARE SI UN CERTIFICAT FISCAL ELIBERAT DE ACEEASI PRIMARIE. IN ACEST FEL, CETATEANUL ESTE PUS PE DRUMURI

Un cetatean care vrea sa obtina de la Primarie un aviz sau o autorizatie de functionare pentru o firma, trebuie sa includa in documentatia de pe care o depune si un certificat fiscal care este eliberat de aceeasi Primarie. Ca atare, daca Primaria cere un certificat fiscal pe care il elibereaza tot ea, poate ar fi o idee buna ca acel cetatean sa nu mai fie pus pe drumuri si Primaria sa-si ia singura informatiile respective din propria baza de date. Este ceea ce spune consilierul municipal Adrian Tabarac (PNL), care a propus astazi, in plenul CLM Braila, ca din documentatia pe care trebuie sa o depuna persoanele interesate de obtinerea autorizatiei sau avizului amintit, sa se elimine certificatului fiscal, iar angajatii Primariei sa acceseze informatiile respective direct din baza de date a institutiei: “Acest Regulament de eliberare a avizelor si autorizatiilor de functionare presupune un numar foarte mare de documente necesar eliberarii acestora. Pentru ca debirocratizarea este un lucru necesar in administratia publica si consider ca Primaria ar trebui sa incheie contracte de colaborare, protocoale cu celelalte institutii ale statului pentru toate celelalte documente necesare eliberatii de autorizatii si avize, eu v-as ruga sa facem un prim pas si sa eliminam din documentele necesare eliberarii autorizatiei sau avizului de functionare, sa eliminam, deci, certificatul fiscal emis de Primaria Braila, printr-o directie din subordine – si anume Directia Finantelor Publice. Certificatul fiscal este un document necesar Primariei Braila, care sa stie legat de societate daca are sau nu restante la bugetul local. In caz ca sunt cumva restante la plata, acestea nu obliga, cumva, Primaria Braila sa nu-i mai acorde aviz de functionare unui agent economic”.

De asemenea, Tabarac a propus sa se diminueze termenul de eliberare a autorizatiei sau avizului de functionare de la 30 de zile, cat este in prezent, la 15 zile: “Consider ca termenul de 30 de zile pentru eliberarea unui aviz de functionare, in raport cu alte unitati administrativ teritoriale din tara, este unul foarte mare; in medie, este unul de 15 zile. Va spun acest lucru pentru ca asa cum scrie si in Regulament, un operator economic nu este considerat autorizat decat dupa eliberarea autorizatiei sau avizului de functionare”.

Propunerea lui Tabarac privind certificatul fiscal a fost aprobata, cu o modificare: cei care solicita avizul sau autorizatia de functionare vor putea opta intre varianta de a-si obtine singuri acel certificat de la Primarie si de a-l include in documentatie, si varianta de a-i lasa pe angajatii Municipalitatii sa-si gaseasca singuri informatiile in baza de date a institutiei.

Noua reglementare va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2020.