TUDOR OCTAVIAN – CETATEAN DE ONOARE AL SALONULUI INTERNATIONAL DE CARICATURA DIN BRAILA

La finele saptamanii trecute, Tudor Octavian a primit titlul de Cetatean de onoare al Salonului International de Caricatura din Braila, pentru amprenta de profesionalism si competenta pusa pe cele 14 editii ale manifestarii.

“ La Teatru, la comedii, toata lumea rade cand e de ras. Ar parea logic ca toata lumea sa planga la tragedii. Nimeni insa nu plange la drame teatrale si povesti cu mari suferinti, deoarece plansul e motivat de nenorociri care te afecteaza direct, pe cand rasul este o reactie genetica universala la bizar, la absurd, la nazdravanii si vorbe de duh. Diferenta in perceptia umorului nu se face la individ, ea vine de la oferta, razi daca ai de ce. Umorul este definit prin culori – negru, cenusiu, kaki – dar si prin stari si dimensiune, cum ar fi: blajin, gros, grotesc, ascutit, murdar, naiv, subtire… Rasul ne face sa ne uitam unii la altii cu prietenie si cu un sentiment de solidaritate, intrucat avem ceva in comun: nevoia pur omeneasca de veselie”, a declarat Tudor Octavian.

La Salonul International de Caricatura din acest an au participat 381 caricaturisti, din 61 de tari, iar juriul a fost format din Tudor Octavian, Mihai Boaca, Doru Axinte, Leonte Nastase, Costel Patrascan. Tema acestei editii a fost: „Rasul (caricaturi la care se rade)”.

Castigatorii Salonului din acest an au fost: *Marele Premiu – Gabriel Rusu (Romania); * Premiul I –  Antonio Garci (Mexic); * Premiul II – Constantin Pavel (Romania); * Premiul III – Sergey Sichenko (Israel); Premiul special – Nicolae Ionita, (Romania); * Premiul special – Iulian Pena-Pai (Romania); *Premiul special, Segey Sokolov (Rusia).

Lucrarile sunt expuse la Galeria de Arta (Piata Traian, nr.2) din Braila.