CHIRIAC, DESPRE FAPTUL CA SPITALUL JUDETEAN BRAILA APARE IN TOPUL “CLASAMENTULUI MITEI IN SPITALELE DIN ROMANIA”: NOI FACEM EFORTURI SA ATRAGEM MEDICI IN BRAILA, IAR ALTII DENIGREAZA SISTEMUL MEDICAL

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD) este nemultumit de faptul ca unele persoane – inclusiv unii dintre consilierii judeteni – profita de orice ocazie „ca sa denigreze sistemul medical local”. Chiriac si-a exprimat aceasta nemultumire in contextul in care consilierii liberali au vorbit in cea mai recenta sedinta de plen despre “Clasamentul mitei in spitalele din Romania”, dat recent publicitatii – document in care Spitalul Judetean Braila se afla pe locul II.

Amintim ca este vorba despre un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania – un chestionar aplicat in intervalul ianuarie – iulie 2019, ce cuprinde un set de 10 intrebari, intre care si intrebarea urmatoare: “Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?”. Anti-Bribery Synergy a publicat  informatii preluate de la Ministerul Sanatatii cu privire la prevenirea si combaterea mitei in spitalele din Romania, iar acest document cuprinde si “Clasamentul mitei din spitale”, in care pe locul I se afla Spitalul de Urgenta Bucuresti, pe locul II – Spitalul Judetean din Braila (147 raspunsuri afirmative la intrebarea amintita), iar pe locul III – Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” din Bucuresti.

In ceea ce-l priveste, Chiriac este de parere ca nu ar trebui sa ne grabim sa vehiculam informatii despre care nu avem certitudinea ca sunt corecte – cum ar fi acest “Clasament al mitei” – si care afecteaza imaginea sistemului medical local, reducand eficienta demersurilor facute de autoritatile locale in ideea de a atrage noi medici in judet: “Noi incercam sa aducem medici prin alocarea de locuinte de serviciu, prin relatii personale, prin alte surse si tot noi denigram intotdeauna sistemul medical. Nu vrem sa-l ducem acolo unde trebuie, incet, impreuna, cu totii, dand posibilitatea celor care-si fac treaba sa o faca in continuare, iar pe cei care mai gresesc sa-i aducem pe calea cea buna?”.

In timp ce seful CJ se arata preocupat de imaginea Spitalului Judetean, unii brailenii sunt indignati de realitatea din teren (adica din spital) si de calitatea serviciilor oferite de institutia amintita si isi exprima public aceasta nemultumire pe retelele de socializare si nu numai. Un astfel de caz este cel al lui Gabriel Cretu, care a postat o filmare facuta in aceasta dimineata, cu comentariul: “Asta e Braila fara masca. Ora 08:20 la ambulatoriul Spitalului Judetean”.