CHIRIAC: UN AN REPREZINTA UN TERMEN PREA SCURT PENTRU INTOCMIREA UNUI MASTER PLAN PRIVIND EXTINDEREA RETELEI DE GAZE LA NIVELUL JUDETULUI BRAILA

Un an reprezinta un termen prea scurt pentru intocmirea unui Master Plan privind extinderea retelei de gaze la nivelul judetului Braila –  este ceea ce declara presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), care este de parere ca nu e o idee buna sa se stabileasca un astfel de termen-limita, pentru un proiect atat de amplu. Chiriac a raspuns astfel propunerii facute in cea mai recenta sedinta CJ Braila de catre consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL), care a sugerat ca intrarea CJ in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Utilitate Publica (ADI) Braila Gaz sa fie facuta cu o conditie: daca in 12 luni nu este gata Master Planul pentru extinderea retelei de gaze la nivelul judetului Braila, CJ sa se retraga din asociatie, fiindca inseamna ca nu se face mare lucru, ci doar se plateste o cotizatie degeaba.

Chiriac a explicat ca aderarea CJ la ADI Braila Gaz a fost facuta la solicitarea primarilor care si-au inscris deja localitatile in aceasta asociatie si ca nu este posibil ca intr-un an sa se intocmeasca Master Planul pentru intreg judetul, in conditiile in care niciuna dintre localitati nu are facut inca studiul de fezabilitate pentru extinderea retelei de gaze: “Din discutia cu domnii primari care au infiintat aceasta asociatie, au avut rugamintea sa intre si CJ ca membru, ca si autoritate. Eu va spun foarte sincer ca am fost si la Transgaz si la Distrigaz, pentru a ma lamuri ce inseamna aceasta asociatie si care este viitorul ei pe termen mediu si lung. In 12 luni nu stiu daca o sa reusim noi sa avem in integralitate Master Planul, pentru ca in momentul de fata sunt vreo 27 de unitati administrativ- teritoriale care au aderat. Poate vor adera si celelalte.

Am sa va spun pe scurt discutiile pe care le-am avut la Transgaz. Ca si autoritate, Transgaz este dispus sa mareasca infrastructura de transport gaze pentru judetul Braila, dar nu vrea sa discute decat cu Consiliul Director, adica cu presedintele Consiliului Judetean si doi – trei primari, nu sa discute cu cei 27 de primari.

Am luat hotararea sa intram in aceasta asociere din mai multe motive. E foarte bine sa facem un Master Plan prin care judetul Braila sa aiba disponibilitatea de a da catre Transgaz un numar mai mare de beneficiari – si atunci, toate unitatile administrativ teritoriale isi vor face studiile de fezabilitate si vor fi incluse  in acest Master Plan, pentru a avea credibilitatea ca aceasta structura, aceasta asociatie, toti consumatorii, vor fi disponibili si fezabili pentru Distrigaz. Stim foarte bine ca si in momentul de fata se pot trage gaze la anumite unitati administrativ teritoriale, dar daca Distrigaz refuza sa ia distributia, atunci nu mai este fezabil.

Eu va spun ca din cele 27 de unitati administrativ teritoriale care au aderat la aceasta asociatie niciuna nu are facut studiul de fezabilitate. Vin cu o propunere catre dvs, domnilor consilieri, ca in noul Regulament de asociere (cu localitatile din judet, pentru cofinantarea unor proiecte de interes comunitar – n.r.) sa fie o sectiune dedicata, sa putem aloca bani cu procent 99% finantare de la CJ si 1% finantare de la primaria respectiva, pentru a-si intocmi aceste studii de fezabilitate.

Dureaza. Sunt studii geo, sunt studii topo… Eu cred ca aceasta perioada de 12 luni este foarte mica. Eu pot sa va dau o informare in calitate de presedinte, in fiecare an, ce se intampla cu aceasta asociatie”.

Precizam ca din ADI Braila Gaz fac parte pana in prezent 26 de unitati administrativ teritoriale: Insuratei, Baraganu, Bertestii de Jos, Bordei Verde, Ciresu, Ciocile, Dudesti, Galbenu, Gemenele, Jirlau, Movila Miresii, Racovita, Ramnicelu, Romanu, Scortaru Nou, Silistea, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Unirea, Victoria, Viziru, Zavoaia si CJ Braila.