DANAILA: E SIMPLU SA SPUI CA LA SPITALUL JUDETEAN NU EXISTA FENOMENUL DE SPAGA, “NIMENI N-A RECLAMAT NIMIC”… NU STIU DACA DOMNUL CHIRIAC A AJUNS VREODATA IN SPITAL LA BRAILA, IN MAXIMA URGENTA

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca presedintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD), ii este usor sa spuna ca pacientii sunt de vina ca dau spaga la spital, in conditiile in care daca seful judetului ajunge la spital, va fi tratat cu toata atentia fara sa dea spaga, doar fiindca ocupa functia amintita. Danaila face referire la o recenta declaratie a lui Chiriac, care spunea ca “pana la urma, si pacientii sunt vinovati, ca ei incearca sa dea spaga”. Chiriac a facut acest comentariu dupa ce a fost dat publicitatii  “Clasamentul spagii in spitalele din Romania”, in care Spitalul Judetean Braila figura pe locul II.

In acest context, Danaila a declarat: “Nu poate nimeni sa spuna ca nu exista acest fenomen, ca acest fenomen a fost eradicat, dar din ceea ce spune presedintele CJ ajungem sa intelegem ca sunt vinovati oamenii care dau spaga, pentru ca li se cere, ca vinovat este pacientul… <<Sa vina pacientul sa reclame>>…

Pai nu stiu daca domnul Chiriac a ajuns vreodata in spital la Braila, in maxima urgenta – nu in functia de presedinte CJ -, sa vedem cum negociaza, daca are vreo problema, cu un medic, cand n-are cine sa-l ajute, n-are cine sa-l reprezinte si este in fata unei situatii critice pentru viata lui. Nu stiu daca domnul Chiriac se trateaza in spitalele din Braila sau pleaca prin alte parti. E usor sa vorbesti, cand te uiti la niste oameni care stau la UPU, au timp de asteptare de 7-8 ore sau 10 ore, pana cand sa-i preia cineva. Atunci e simplu sa spui ca la Spitalul Judetean nu exista fenomenul de spaga, <<nimeni n-a reclamat nimic>>… ”.

In opinia liberalului, aceasta chestiune ar trebui reglementata, luand poate exemplul unor alte spitale din tara, insa “din pacate, domnul Chiriac, desi a lucrat in domeniu, nu are capacitatea, din punctul meu de vedere, sa gestioneze aceasta problema care este extrem de complexa. Iar doamna manager de la Spitalul Judetean, din pacate pentru noi toti, este depasita de situatie.

Am facut o campanie pentru a-l convinge pe domnul Chiriac sa demita conducerea Spitalului Judetean, ne-a garantat ca acest an, care se incheie, va aduce lucruri bune pentru Spitalul Judetean, ca se va implica dansul personal… Nu s-a intamplat nimic”.

Precizam ca la Spitalul Judetean Bistrita s-a decis ca la intrare va fi amplasat un afis cu sumele pe care bolnavii sunt obligati sa le plateasca, potrivit legii. La externare, se achita 10 lei, iar rudele internate la cerere cu pacientii vor plati 20 de lei/zi. Tot la intrare, pacientii vor fi obligati sa semneze, pe propria raspundere, ca nu vor da spaga, iar cei care nu respecta regula, precum si medicii reclamati ca au cerut bani, vor da explicatii la politie.