DANAILA: UNELE DINTRE COMUNELE CARE SUNT MEMBRE ALE ADI BRAILA GAZ POARTA DEJA DISCUTII CU CONCESIONARI PRIVATI AI RETELELOR DE GAZE. VOR RAMANE IN ASOCIATIE DOAR LOCALITATILE NERENTABILE

Infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Braila Gaz are, in esenta, scopul de a mai gasi niste posturi caldute, bine platite, pe care PSD-istii sa-si instaleze oamenii proprii, pe criterii politice – este suspiciunea consilierului judetean Alexandru Danaila. Liberalul are mari dubii ca aceasta asociatie isi va realiza scopul declarat – intocmirea unui Master Plan pentru extinderea retelei de gaz la nivelul judetului, urmata si de realizarea propriu-zisa a acestui mare proiect, de catre Transgaz.

De ce este sceptic consilierul PNL ca ADI Braila Gaz isi va atinge scopul propus? Printre altele, pentru ca unele dintre primariile care s-au inscris in asociatie, dar si unele care (inca) nu au facut-o, poarta deja discutii cu firme private, in privinta realizarii retelei de gaze in localitatile respective. Si in opinia liberalului, daca localitatile au suficient de multi consumatori, firmele amintite vor bate palma cu primarile respective, efectul fiind ca in ADI Braila Gaz vor ramane doar localitatile care nu au atat de multi potentiali consumatori si ca atare, nu sunt privite ca investitii rentabile.

“Unele dintre comunele care sunt parte a acestei asociatii sau care intentioneaza sa se asocieze sunt deja in discutii cu concesionari privati ai retelelor de gaze, care, facand niste calcule de rentabilitate, este foarte posibil si probabil ca intr-un an de zile sa semneze contracte de asociere si sa faca ei, pe cheltuiala lor, aceste studii, documentatii, cercetari si asa mai departe, tocmai pentru ca sunt interesanti consumatorii pe care ii pot avea. In acest fel, se va intampla ca noi, in asociatie cu primariile care nu sunt neaparat rentabile pentru niste privati, ca sa vina sa investeasca acolo, sa ne trezim intr-un cerc vicios in care conductele de gaz sunt foarte departe, costurile sunt foarte mari, rentabilitatea este scazuta si s-ar putea ca niciodata – sau depinde de cum va evolua judetul asta intr-un termen mediu – sa nu se poata semna un contact care sa si merite din punct de vedere economic sa fie semnat si sa se faca aceasta retea”, a explicat Danaila la cea mai recenta sedinta CJ.

“Daca vorbim despre o unitate aministrativ teritoriala, aveti dreptate; tocmai de aceea facem un proiect integral (la nivel judetean – n.r.)”, a comentat presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).

“Cei rentabili, in 12 luni – din informatiile pe care le am, din discutiile cu primarii – probabil ca vor semna contracte de asociere individuale. Cei care nu sunt rentabili vor ramane in asociatie si noi vom ramane cu acestia. Deci noi ne vom trezi intr-o asociatie care nu va avea niciun obiect (al activitatii – n.r.)… Doar ca se vor crea niste functii acolo, platite cu sume destul de importante, unde vor fi pusi probabil tot niste membri PSD, pentru ca se intampla ca PSD-ul inca sa mai aiba majoritate – si noi vrem sa prevenim acest lucru”, a concluzionat Alexandru Danaila.