DRAGOMIR: DACA CETATENII NU INTELEG SA COLECTEZE SELECTIV DESEURILE, VA TREBUI SA MAJORAM TAXA DE SALUBRITATE. ESTE NECESAR SA MARIM CANTITATEA DE DESEURI RECICLATE, FIINDCA ALTFEL PRIMARIA VA PLATI PENALITATI

Daca cetatenii din municipiu nu vor intelege sa colecteze selectiv deseurile, vom fi nevoiti sa majoram taxa de salubritate – este declaratia primarului Brailei, Marian Dragomir. Acesta spune ca desi Municipalitatea a facut eforturi pentru montarea a peste 300 de module moderne pentru colectarea selectiva a deseurilor, inca sunt multi braileni care arunca gunoiul la gramada, din comoditate. In aceste conditii, spune edilul sef, cantitatea de deseuri reciclabile colectata  la nivel de municipiu este relativ mica si nu se respecta conditiile impuse de Uniunea Europeana in acest domeniu. Mai exact, UE cere ca in urmatorii doi ani, in Romania sa se recicleze 50% din cantitatea de deseuri municipale; in cazul in care nu se reuseste acest lucru, autoritatile publice locale ar putea plati penalitati foarte mari. De unde vor fi luati acesti bani? Evident, de la cetateni.

Dragomir sustine ca in Braila, la ora actuala se recicleaza doar circa 15% din deseurile adunate de la populatie, „probabil din comoditate, de cele mai multe ori. S-au distribuit saci verzi la gospodarii, dar nu s-a colectat numarul de saci care au fost distribuiti. Nu este niciun secret ca si in zona de blocuri, de multe ori, desi modulele acestea noi sunt goale, din comoditate, unii pun pe jos gunoiaele sau nu le selecteaza.

Problema este ca toate municipiile care nu colecteaza selectiv si nu reduc cantitatile de gunoi cu procentele indicate de Uniunea Europeana, indiferent de culoarea politica a primarului, vor trebui sa plateasca o penalitate la Fondul de Mediu. Indiferent cine va fi primar la Braila – Dragomir sau altcineva -, daca cetatenii nu colecteaza selectiv, taxa de salubritate va trebui crescuta, ca urmare a faptului ca UE ne impune colectarea selectiva.

Noi am inceput si am montat in oras peste 300 de puncte de colectare selectiva, vom monta si in perioada urmatoare altele, dar nu este suficient ca doar Primaria sa monteze si sa creeze infrastructura, ci trebuie c la un moment dat si cetatenii sa colecteze selectiv.

E adevarat ca au mai fost in decursul timpului si cazuri sporadice in care unii dintre angajatii societatilor de salubrizare rasturnau, ca sa mai selecteze ei si sa vanda Pet-urile. Atunci cand am avut sesizari, au fost identificati, dati afara din societatile respective sau amendati si ei, si societatea”.