ROTARU: SA SPUNA 147 DE OAMENI CA LA SPITALUL JUDETEAN BRAILA LI S-A CERUT SPAGA ESTE EXTREM DE GRAV… EU SUNT CONVINS CA SE MAI DA SPAGA, DAR SUNT LA FEL DE CONVINS CA SUNT FOARTE PUTINI CEI CARE CER

Presedintele PSD Braila, Ion Rotaru, declara ca nu are certitudinea ca acel “clasament al mitei in spitalele din Romania”, dat publicitatii recent, este unul bazat pe realitate si “i se pare putin probabil” ca 147 de persoane sa afirme ca li s-a cerut spaga in Spitalul Judetean Braila.

Amintim ca este vorba despre un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania – un chestionar aplicat in intervalul ianuarie – iulie 2019, ce cuprinde un set de 10 intrebari, intre care si intrebarea care suna asa: “Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?”. Anti-Bribery Synergy a publicat  informatii preluate de la Ministerul Sanatatii cu privire la monitorizarea performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania, iar acest document cuprinde si “Clasamentul mitei din spitale”, in care pe locul I se afla Spitalul de Urgenta Bucuresti, pe locul II – Spitalul Judetean din Braila (147 raspunsuri afirmative la intrebarea amintita), iar pe locul III – Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” din Bucuresti.

“Nu stiu… Mie mi se pare ca acolo intrebarea a fost relativ ciudata… sau raspunsul la intrebare a fost… Eu sunt convins ca sunt situatii de genul asta in care se mai percep sau se dau <<comisioane>>, dar sunt la fel de convins ca sunt foarte putini oameni  – sau cred ca nu mai sunt, de-acum – care cer. Pentru ca acolo intrebarea era, din ce am vazut eu, daca li s-a cerut spaga. Ceea ce este… sa spuna 147 de oameni treaba asta este extrem de grav. Daca lucrurile stau asa, este extrem de grav”, a comentat Ion Rotaru.

In acest context, liderul PSD sustine ca “organele abilitate ar trebui sa-si faca datoria si daca sunt sesizari, ele sa fie valorificate ca atare, in sensul de a se face cercetari si a se lua masuri in consecinta, pentru ca este inadmisibil ca se intampla acest lucru. Pe de alta parte, si conducerea spitalului, managerul, cei care au atributii in domeniu, trebuie sa faca o analiza, sa aiba discutii cu medicii, cu asistentii, cu personalul medical in ansamblu, pentru  vedea ce se intampla, pentru ca este ingrijorator si  de neacceptat o asemenea situatie, daca este reala”.