BOTEA: DE MAINE VOM INCEPE DISCUTIILE CU DIRECTORII SI CATEVA SCOLI ISI VOR PIERDE PERSONALITATEA JURIDICA

Cladirile care raman libere dupa comasarea scolilor nu le vom inchide, pentru ca acestea vor fi folosite pentru activitatile de tip after school – este declaratia inspectorului scolar general al Brailei, Viorel Botea. El a afirmat astazi ca in 2 ani vor fi organizate in tot judetul astfel de centre after school: “In doi ani de zile after school va fi peste tot. Si veti vedea ca va fi promulgata o astfel de initiativa legislativa”.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Braila a mai spus ca de la anul, potrivit legii, nu se vor mai putea face realocari de  fonduri de la scolile care au bani, la scolile care raman fara bani – lucru care se facea an de an, ca sa se poata acoperi cheltuielile scolilor cu elevi putini, care ramaneau fara fonduri cu luni de zile inainte de finalul anului.

In acest context, Botea a afirmat ca in pregatirea comasarilor care vor avea loc la nivel de judet pana in 2021, in acest an scolar se va trece la aplicarea unei “variante soft” de restructurare a sistemului de invatamant local: “De maine vom incepe discutiile cu directorii si cateva scoli isi vor pierde personalitatea juridica, pentru a intra incepand de la anul in legalitate. <<Legalitate>> inseamna 300 de copii pentru fiecare scoala cu personalitate juridica, media de 20 de elevi la invatamantul primar, media de 25 de elevi la invatamantul gimnazial – ma refer la municipiu.

Pentru a reusi sa facem fata costului standad per elev, am gasit variantele necesare si incepand de maine, conform calendarului privind planul de scolarizare, toti directorii institutiilor de invatamant din judetul Braila vor veni sa discutam noul plan de scolarizare, in care vom face in asa fel, incat sa ne apropiem de acele cifre de 20, respectiv 25 de elevi pe clasa, astfel incat in conformitate cu costul standard per elev, aceste scoli sa se poata finanta. Asta este primul pas prin care reteaua scolara va fi modificata”.

Viorel Botea a mai spus ca planul de restructurare a retelei scolare, asa cum a fost el conceput de conducerea ISJ Braila, a fost discutat si cu conducerea Sindicatului invatamantului brailean. Inspectorul scolar general nu a vrut insa sa dea amanunte concrete cu privire la scolile care se vor comasa, pe motiv ca deocamdata nu s-au luat deciziile finale; in perioada urmatoare propunerea ISJ privind noua retea scolara va fi discutata cu autoritatile publice, cu directorii de scoli, cu cadrele didactice si cu asociatiile de parinti, pentru a se gasi variantele cele mai bune.