BOTEA: RETEAUA SCOLARA ACTUALA NU MAI REZISTA DIN PUNCT DE VEDERE MATERIAL SI UMAN MAI MULT DE UN AN. IN BRAILA EXISTA INSTITUTII DE INVATAMANT CARE DIN MARTIE NU MAI AU BANI DE SALARII

Nu va exista nicio persoana din personalul didactic si didactic auxiliar care sa fie disponibilizata ca urmare a restructurarii retelei scolare judetene, care va fi realizata pana in anul 2021 – este asigurarea data de inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea.

“Am reusit sa facem toate realocarile in institutiile care ar ramane cu personalitate juridica, in asa fel, incat nicio persoana nu va fi disponibilizata – si eu cred ca acesta este un lucru extraordinar de important”, a mai spus Botea.

Acesta a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa, ca actuala conducere a Inspectoratul Scolar Judetean isi asuma decizia restructurarii retelei scolare, care trebuia luata de mai multi ani, in conditiile in care numarul de elevi din sistem a scazut de la un an la altul, iar multe scoli au avut probleme financiare an de an. In acest context, spune Viorel Botea, in urmatorul an si jumatate se va proceda la comasarea unor scoli, astfel incat toate unitatile de invatamant sa se incadreze in numarul de elevi prevazut de lege si sa poata beneficia de o finantare care sa acopere necesarul pentru o buna functionare: “Acesta retea scolara din momentul de fata nu mai rezista din punct de vedere material si uman mai mult de un an. Nu va mai rezista. Cineva trebuie sa-si ia responsabilitatea si sa spuna lucrurilor pe nume. Sumele alocate anul acesta nu ajungeau – si s-au dat rectificarile in ultima clipa, precum stiti, pentru ca scolile nu mai aveau bani. In sistemul de invatamant brailean exista institutii care din martier nu mai au bani de salarii.

Mai mult decat atat, din acest an, sunt institutii care din punct de vedere al prevederilor legale nu prea mai au cum sa functioneze cu personalitate juridica. Noi am analizat aceasta situatie de cateva luni pe toate compartimentele si am ajuns la acesta concluzie profesionista”.