DANAILA: PRIMARIA BRAILA NU SI-A INDEPLINIT OBLIGATIILE LEGALE IN RELATIA CU OPERATORII DE SALUBRITATE. REZILIEREA CONTRACTULUI CU BRAI-CATA S-AR PUTEA SOLDA CU UN PROCES SI CHIAR CU DAUNE PLATITE DE PRIMARIE

Rezilierea contractului pe care il are Municipalitatea cu firma de salubritate Brai-Cata SRL ar putea avea ca si consecinta un proces si chiar mai rau, pierderea procesului respectiv de catre Municipalitate, fiindca aceasta nu si-a indeplinit toate obligatiile prevazute de lege, in relatie cu operatorul amintit (dar nici cu ceilalti doi operatori din municipiu, respectiv RER si ECO) – este ceea ce spune presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila. Liderul liberal a facut acest comentariu dupa ce zilele trecute, in sedinta CLM Braila, la initiativa primarului Marian Dragomir, s-a aprobat inceperea demersurilor in vederea rezilierii contractului cu Brai-Cata.

Danaila este de parere ca managerul general al firmei amintite,  Bogdan Constantinescu, a avut dreptate atunci cand a spus in cadrul sedintei CLM ca Primaria Braila nu a respectat legea, ca nu si-a indeplinit obligatiile si ca acest lucru a afectat grav situatia financiara a Brai-Cata. Liberalul sustine ca Municipalitatea a tratat in acelasi fel si ceilalti doi operatori, afectand si veniturile acestora, numai ca RER inca rezista, iar in ECO – firma la care actionar majoritar este Consiliului Local Municipal Braila – se investesc bani publici, astfel incat sa fie tinuta pe linia de plutire din punct de vedere financiar.

Seful PNL a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca s-a convins personal ca serviciile prestate de Brai-Cata lasa mult de dorit, insa daca aceasta firma demonstreaza in instanta ca Primaria nu si-a indeplinit obligatiile legale,  va fi o mare problema in ceea ce priveste decizia de reziliere a contractului.

Mai concret, spune Danaila, Primaria nu a respectat legea, in sensul de a pune la dispozitia firmei amintite – precum si a celorlalte doua firme care opereaza pe raza municipiului – “sistemul de salubrizare, alcatuit dintr-un ansamblu tehnologic si functional care cuprinde constructii, instalatii si echipamente specifice destinate prestarii serviciului de salubritate, precum: puncte teritoriale de colectare si preselectare a deseurilor, grupuri de salubritate, statii de transfer, constructii si instalatii destinate sortarii, baze de intretinere a autovehiculelor, centre teritoriale de colectare si reciclare, puncte teritoriale privind activitatea de dezinfectie, dezinsectie si deratizare (citat din Legea 51/2006 – n.r.). Toata aceasta infrastructura este in obligatia Municipiului sa fie predata operatorilor de salubrizare”.

Potrivit liberalului, daca Brai-Cata ar fi avut la dispozitie toata aceasta infrastructura, ar fi putut sa selecteze deseurile, ar fi putut valorifica deseurile reciclabile si ar fi putut reduce cantitatea de gunoi dusa la groapa de la Muchea.

Mai mult, spune Danaila, operatorii au vrut sa foloseasca statiile de sortare pe care le au in dotare, insa Primaria nu le-a permis acest lucru.

Pe de alta parte, Danaila considera ca Brai-Cata poate reclama in instanta si faptul ca Primaria nu i-a achitat facturile integral – asa cum nu le plateste integral nici celorlalti doi operatori -, ci opreste luna de luna o anumita suma, pe motiv ca trebuie sa plateasca taxa de mediu. Potrivit liderului liberal, si din acest punct de vedere, modul in care a procedat Municipalitatea este ilegal.