DANAILA: PRIMARUL A ASFALTAT ACUM STRAZILE DELTEI SI CAZASULUI DIN MOTIVE ELECTORALE. ANUL VIITOR ACEST ASFALT VA FI DISTRUS, PENTRU A SE FACE MODERNIZAREA STRAZILOR IN MOD LEGAL, CU REFACEREA FUNDATIEI. ASA SE IROSESC BANI PUBLICI!

Asfaltarea strazilor Deltei si Cazasului din cartierul Lacu Dulce (unde s-a turnat asfalt direct peste piatra cubica) este ilegala si reprezinta o irosire a banilor publici, fiindca se va ajunge ca acele lucrari sa fie executate si platite de doua ori – este opinia presedintelui PNL Braila, Alexandru Danaila. Liberalul spune nu este vorba nicidecum de reparatii in regim de urgenta, asa cum a declarat primarul Marian Dragomir (PSD), singura urgenta fiind aceea reprezentata de faptul ca se apropie alegerile prezidentiale. Danaila afirma ca Dragomir incearca sa se foloseasca de aceste lucrari in scop electoral, sperand ca cetatenii din zona vor vota candidatul PSD duminica, la alegerile prezidentiale.

Potrivit liderului liberal, sunt mai multe de aspecte care fac ca aceste asfaltari sa fie ilegale, iar primarul risca sa fie acuzat de abuz in serviciu daca plateste contravaloarea lucrarilor respective.

Alexandru Danaila a amintit de situatia din anii trecuti cu Calea Galati, care este intr-adevar o artera importanta a orasului si care a fost lasata vraiste o lunga perioada de timp, pana cand, in sfarsit, s-a intervenit in regim de urgenta pe o mica portiune: “Cand s-a pus problema de a conserva santierul de pe Calea Galati nu a luat nicio masura, ba mai mult, le-a dat ordin celor de la CUP Dunarea – desi amplasamentul era in posesia societatii care avea contract la momentul respectiv – sa execute niste bransamente peste amplasamentul predat firmei de constructii. Acest lucru a generat niste tasari la stratul de fundatie a strazii, care in final au costat Municipiul Braila peste 500.000 euro suplimentar – bani care au ajuns la societatea care a castigat lucrarea in a doua etapa de achizitie publica.

Deci acolo nu a luat niciun fel de masura pentru punerea in siguranta a lucrarii respective, unde ar fi trebuit sa o faca si s-a creat o paguba de peste 500.000 euro, constatata printr-o expertiza. Cine e vinovat? Nimeni nu este vinovat.

Acum ne trezim cu o alta situatie. Domnul primar ne minte si trateaza situatia in modul in care ii convine cel mai mult. Acum a vrut sa asfalteze in Lacu Dulce ca sa voteze lumea de acolo cu PSD si cu doamna Dancila si s-a hotarat sa toarne un covor asfaltic”.

Liberalul a amintit ca modernizarea strazilor Deltei si Cazasului este inclusa  intr-un contract incheiat anul trecut cu firma Hidro Salt Bucuresti. Danaila spune ca desi firma amintita nu a inceput lucrarile si desi primarul spune ca acel contract a expirat, exista un litigiu in instanta intre Primarie si Hidro Salt Bucuresti si nu se stie cum se va incheia procesul: “Din punctul meu de vedere nu s-a incheiat acel contract, pentru ca exista un litigiu pe rolul instantei in momentul asta, cu privire la proiectul tehnic pe care aceasta firma l-a intocmit si cu graficul de executie. Daca aceasta firma va castiga procesul, Primaria va fi obligata sa isi insuseasca proiectul tehnic pe care firma l-a predat, graficul de executie si societatea va fi pusa in termen sa inceapa lucrarile”.

Dincolo de acest proces care isi urmeaza cursul, proiectul de modernizare a strazilor din cartierul Lacu Dulce ramane valabil si se va organiza o noua licitatie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de lucrarile respective (inclusiv de strazile Deltei si Cazasului). In acest context, explica Danaila, este ilegal sa decizi asfaltarea celor doua strazi in afara acelui contract, mai ales la modul la care s-a facut: turnand asfalt direct peste piatra cubica.

Liderul PNL spune ca este si o irosire a banului public, fiindca atunci cand se va realiza proiectul de modernizare strazilor, asfaltul turnat acum va fi distrus, pentru a se realiza o fundatie corespunzatoare a drumului, asa cum prevede legea: “Domnul primar a hotarat sa asfalteze strazile respective pur si simplu printr-o comanda. Deci s-au facut doua cheltuieli pentru aceeasi lucrare. Domnul primar, cand se va face din nou licitatia anul viitor, va trebui sa scoata acest strat de asfalt de acolo, sa faca fundatia strazii ca lumea – pentru ca acum e fundatie pe nisip -, sa refaca fundatia din piatra sparta, sa toarne asfalt din nou. Asfaltul asta este pierdut”.

Amintim ca primarul Dragomir a recunoscut ca atunci cand se vor realiza lucrarile in cadrul proiectului de modernizare a strazilor din Lacu Dulce, cel mai probabil, asfaltul turnat acum va fi distrus.