DANAILA: PROBLEMELE DIN SALUBRITATE S-AU ACUTIZAT PENTRU CA IN ULTIMII ANI PRIMARUL A LUAT NISTE DECIZII GRESITE

Greselile pe care le-a facut Primaria Braila in relatiile cu cei trei operatori de salubritate din municipiu fac ca rezilierea contractului cu firma Brai-Cata sa fie una riscanta, chiar daca aceasta a prestat servicii de proasta calitate, iar uneori, zile la rand nu a adunat deloc gunoiul, fiindca angajatii erau in greva. Daca Brai-Cata va contesta in instanta acesta masura luata de Municipalitate, exista riscul ca firma sa aiba castig de cauza si sa platim din banii publici sume importante ca daune, caz in care vom constata ca ne-am ales si cu strazile nematurate (in perioada in care inca era in vigoare contractul cu Brai-Cata), si cu banii luati. Este, in rezumat, ceea ce spune presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, care considera ca modul in care primarul Marian Dragomir (PSD) a gestionat chestiunile legate de salubritatea orasului lasa mult de dorit, iar efectul este ca orasul este murdar si la anul taxa de salubritate se va majora: “Primarul deja a inceput sa ne pregateasca pentru anul viitor – <<Sa vedem, ca n-ajung banii…>>. Pai normal ca n-ajung banii! Deci el nici nu plateste integral facturile (emise de operatorii de salubritate – n.r.) si nici nu-i ajung banii ca sa plateasca toate amenzile pe care Primaria le achita din simplul motiv ca a aderat la aceasta Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara Eco Dunarea, care are ca obligatie selectarea unui operator unic in domeniul salubritatii si care, din pacate, nu si-a indeplinit procedurile. Stiti ca s-a dat caietul de sarcini de 4 ori inapoi, pentru ca a fost intocmit gresit de catre CJ… Adica sunt niste probleme pe care nu pot sa le vad decat facute cu intentie – si toate astea pentru a creste acoperirea celor de la Eco (firma de salubritate la care actionar majoritar este CLM Braila – n.r.).

Primaria are obligatia sa plateasca taxa de mediu, scrie clar in lege, Primaria are obligatia sa detina un sistem de operare pe care sa-l puna la dispozitia operatorilor, iar operatorii sunt obligati sa presteze servicii in concordanta cu legea.

Nu poate un operator sa plateasca aceasta taxa de mediu, deci primarul greseste (prin faptul ca nu se platesc integral facturile emise de operatori, ci li se retin lunar diverse sume, pe motiv ca trebuie platita taxa de mediu  – n.r.) si a facut procedurile impotriva celor de la Brai-Cata pe o tema gresita, din punctul meu de vedere”.

In opinia liberalului, problemele din domeniul salubritatii s-au acutizat acum tocmai pentru ca in primii 3 ani ai mandatului sau, primarul Dragomir nu a luat o serie de masuri ce ar fi avut ca rezultat reducerea substantiala a cantitatii de gunoi depozitate lunar la groapa de la Muchea, reciclarea unor cantitati importante de deseuri, reducerea cheltuielilor Primariei pentru partea de salubritate si o situatie financiara mai buna a operatorilor de profil, carora li s-ar fi platit facturile integral, nu cum li se plateste in prezent, pe motiv ca Primaria trebuie sa achite taxa de mediu (care este, practic, o amenda pentru faptul ca nu s-a redus cantitatea de deseuri depozitata la groapa de la Muchea).

Danaila a afirmat ca salubritatea la nivelul municipiului ar fi fost mult mai buna,  daca “noi lasam operatorii sa duca masa vegetala in alte parti – si era 30-35% din cantitatea totala de deseuri, va dati seama, era o reducere substantiala”. De asemenea, spune liberalul, lucrurile ar fi stat cu totul altfel, din punct de vedere ale cheltuielilor Primariei, „daca se valorificau aceste deseuri. Stiti ca desi la un moment dat au inceput sa colecteze selectiv aceste deseuri, operatorii, pentru ca nu aveau infrastructura aprobata de Primarie, erau obligati sa duca totul la groapa de gunoi. Primaria nu i-a lasat sa foloseasca infrastructura pe care ei o aveau si nici nu le-a pus la dispozitie niste linii de selectie”.