MINISTRUL AGRICULTURII, NECHITA-ADRIAN OROS: DACA MERGEM IN CONTINUARE CU ACESTE DIRECTII AGRICOLE MUCEGAITE SI VETUSTE, NU SE VA INTAMPLA NIMIC BUN

Vom desfiinta Directiile Agricole judetene, dar numai dupa ce cream Camerele Agricole care o sa le ia locul – este declaratia facuta la Braila, la finele saptamanii trecute, de noul ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros. Acesta a spus ca Directiile Agricole nu-si mai au rostul, fiindca nu fac decat niste statistici, pe cand Camerele Agricole sunt niste entitati private, apartinand fermierilor, unde vor fi angajati doar specialistii care sa se pricep in meseria respectiva si le pot oferi producatorilor o consiliere avizata si un ajutor real, nu vor fi inca niste entitati intesate cu clienti politici sau membri ai partidului aflat la putere: “Noi avem la nivel de judete aceste Directii Agricole. Nu exista nicaieri in Europa Directii Agricole. Toata activitatea din agricultura este  privata. Ce sa faca o Directie Agricola? Sa fac aniste statistici care sa spuna cati centimetri a mai crescut graul, sa-l sune pe doctor: <<Cate animale mai ai?>> ?  Afara, in toata Europa, sunt acele Camere Agricole “.

Ministrul a mai spus ca in anii trecuti s-a inceput infiintarea Camerelor agricole, insa nu s-a facut mare lucru cu ele, fiindca nu au putut fi politizate de PSD: “Camerele agricole sunt niste entitati private care sunt ale fermierilor si care chiar le reprezinta interesele, unde nu poti sa angajezi pe fiul cuiva; angajezi acolo un inginer care sa te consilieze sa rezolvi o problema, pentru ca e bun – daca nu, il dai afara. Asta e solutia. Daca vom lasa sa gestioneze din punct de vedere administrativ aceste Directii agricole mucegaite si vetuste, nu se va intanmpla nimic.

Asta vreau, sa le desfiintez, in momentul in care o sa cream Camerele Agricole, pentru ca ideea asta a inceput in 2008, s-a continuat in 2009, au incercat sa o politizeze, adica sa le transforme in niste fiefuri politice si cand au vazut ca nu le pot controla – pentru ca fermierii au personalitate, nu poti sa-i controlezi politic -, le-au oprit”.