NITA: DUPA RAVAGIILE PE CARE LE-A FACUT PESTA PORCINA, NU E DE MIRARE CA AU CRESCUT IMPORTURILE LA CARNEA DE PORC. O SA CREASCA IN CONTINUARE SI PRETUL LA CARNEA DE PORC

In primele opt luni ale acestui an importurile de carne de porc au crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, acest produs ocupand in continuare primul loc in topul produselor importate – asta spun statisticile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Mai concret, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2019 au fost importate peste 179.000 tone de carne de porc (in valoare de 362,39 milioane de euro), in timp ce in perioada ianuarie – august 2018 cantitatea importata a fost de aproape 170.000 tone (in valoare de 312,46 de milioane de euro).

Parlamentarul Nicu Nita (PSD), membru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, spune ca nu este  de mirare ca a crescut importul la carnea de porc, in conditiile in care pesta porcina a lovit marile complexe zootehnice din tara: “Foarte multe dintre fermele nostre au fost afectate de pesta porcina africana si s-au omorat o multime de animale. Nu mai spunem si de micii crescatori, care au fost si ei afectati. Si nu s-a terminat inca:  sunt si acum sute de focare active in tara. Din cate stiu, cele mai multe dintre acestea sunt in gospodariile populatiei, insa exista si cateva focare in exploatatii comerciale. De asemenea, sunt si cazuri de pesta porcina la mistreti si sunt impuse masuri sanitar veterinare in consecinta.

Pana cand marile ferme o sa-si poata reface efectivele, pana o sa parcurga  toate procedurile prevazute de lege in cazul complexelor zootehnice afectate de pesta porcina, o sa mai dureze.

Asadar, nu este o surpriza ca au crescut importurile la carnea de porc si o sa vedeti ca o sa creasca si pretul la carnea de porc. A crescut deja, insa ma astept sa mai creasca. Sa nu uitam ca pesta porcina africana nu afectat doar Romania. China a fost grav afectata si importa masiv carne de porc din Europa”.

Precizam ca potrivit celei mai recente informari prezentate de ANSVSA (respectiv cea din data de 26.11.2029),  “de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost eliminati 539.865 de porci afectati de boala si exista 2.346 de cazuri la mistreti.

In anul 2018, numarul porcilor afectati de PPA a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din tara noastra, in timp ce pentru primele zece luni ale lui 2019, procentul este de 3,7%.

In total au fost stinse 2.022 de focare (dintre care 172 de focare au fost in judetul Braila – n.r.)”.