NITA: LA CULTURILE DE TOAMNA S-AU INREGISTRAT INTARZIERI MARI LA INSAMANTARE

Anul agricol 2019-2020 nu a inceput prea bine, avand in vedere seceta severa din toate regiunile tarii, dar si temperaturile extrem de mari din septembrie si octombrie, in raport cu valorile medii multianuale.

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD), care este si fermier, spune ca aceste doua aspecte, combinate, au avut ca efect o intarziere a semanatului, dar  si o diminuare semnificativa a rasaririi de camp pentru majoritatea culturilor de toamna: “Perioada la care facem referire vizeaza campania de pregatire a terenurilor pentru noul an agricol si infiintarea culturilor de toamna. Este al doilea an consecutiv in care fermierii au intampinat probleme la pregatirea terenului pentru insamantarea de toamna, din cauza lipsei de precipitatii. La culturile de toamna s-au inregistrat intarzieri mari la insamantare.
Din cauza ca temperaturile au fost anormal de ridicate, dar si din cauza secetei, in unele zone practic nu s-a putut lucra pamantul pentru insamantarile de toamna – nu mai intra plugul in pamant. Unii fermierii au folosit semanatoare cu freza, fiindca altfel nu se putea semana, pamantul era uscat, era foarte tare.

Cele mai afectate sunt culturile de rapita – majoritatea fermierilor n-au semanat rapita, iar graul s-a semanat cand au venit ploile, adica rasarirea e intarziata”.