SE PREGATESC SCHIMBARI IMPORTANTE IN RETEAUA SCOLARA DIN JUDETUL BRAILA. REDUCEREA SEMNIFICATIVA A NUMARULUI DE ELEVI DUCE LA COMASAREA UNOR SCOLI, PENTRU CA ACESTEA SA AIBA SUFICIENTI BANI PENTRU FUNCTIONARE

Schimbari importante in reteaua scoala a judetului Braila, care vor fi dezbatute in aceasta perioada cu directorii de scoli, cu asociatiile de parinti si primarii si care vor fi aplicate incepand din anul scolar 2021-2022. Este ceea ce a anuntat astazi inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea, care a explicat ca aceste schimbari sunt absolut necesare, dat fiind ca in ultimii ani “au fost numeroase discutii, probleme financiare si probleme cu copiii, cu incadrarile, cu normarea”.

Botea a explicat ca la nivelul conducerii Inspectoratului Scolar Judetean s-a facut o analiza foarte serioasa situatiei din sistemul de invatamant local si s-a gandit o noua retea scolara, care sa fie adaptata noilor realitati. Potrivit sefului ISJ, scaderea semnificativa a numarului de elevi din ultimul deceniu a facut ca vechea retea scolara sa nu mai poate functiona, fiindca de la un an la altul probleme financiare se acutizeaza. Altfel spus, prea multe scoli cu personalitate juridica, prea putini copii si prea putini bani pentru functionarea atator scoli – cam aceasta este problema pentru care trebuia gasita o solutie.

Ca atare, se vor comasa unele scoli, pentru ca acestea sa se incadreze in numarul de elevi prevazut de lege si sa nu mai apara probleme financiare, fiindca pana acum, multe scoli care aveau elevi putini ramaneau fara bani cu cateva luni inainte de finalul anului.

Viorel Botea a precizat ca masurile respective se vor lua incepand din anul scolar 2021-2022 pentru ca “sistemul trebuie pregatit. Sistemul trebuie sa stie tot ceea ce gandim sa facem si impreuna cu toti colegii, cu autoritatile locale, cu asociatiile de parinti, sa gasim cea mai buna solutie vizavi de propunerea pe care noi o facem vizavi de reteaua scolara.

Elevul trebuie sa aiba cele mai bune conditii pentru a-si desfasura activitatea educativa. Toate administratiile locale au un an si jumatate la dispozitie ca sa puna toate resursele necesare pentru ca acele scoli care raman cu personalitate juridica sa fie scoli de nivel european”.

Seful ISJ a mai afirmat ca aceasta restructurare a retelei scolare va avea loc in conditiile in care toate cadrele didactice titulare isi vor pastra posturile, “pentru a nu crea o bulversare in sistem. Si spun acest lucru deoarece am facut simularea vizavi de incadrarea profesorilor si din tot sistemul educational, conform simularii noastre, ar fi 24 de profesori care ar avea probleme cu incadrarile – ceea ce inseamna un numar infim, vizavi de importanta actiunii pe care noi vrem sa o intreprindem”.