DEPUTATUL IONITA: IN ANUL SCOLAR 2018 – 2019 IN SCOLILE SI LICEELE BRAILENE AU FOST INREGISTRATE OFICIAL 63 DE INFRACTIUNI, IN URMA CARORA COPIII AU FOST BATUTI, JEFUITI, AMENINTATI

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita se arata ingrijorata de faptul ca „scolile din judetul Braila raman un loc nesigur, in care elevii pot deveni cu usurinta victime ale agresiunilor de tot felul”.

Ionita precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii ca potrivit informatiilor obtinute in urma unei recente interpelari facute catre Ministerul de Interne, „numai in anul scolar 2018 – 2019, in scolile si liceele din judetul Braila au fost inregistrate 63 de infractiuni. Vorbim, in realitate, despre 63 de evenimente in urma carora copii de toate varstele au fost batuti, jefuiti, amenintati. Si este de presupus ca statisticile oficiale nu reflecta realitatea, pentru ca nu toti copiii povestesc acasa ce li s-a intamplat, cel mai adesea din teama sau rusine, asa cum nu toate evenimentele petrecute in curtea scolii se transforma in plangeri depuse la politie.

Si mai ingrijorator este ca doar in doua cazuri, evenimentele s-au petrecut in preajma unitatilor de invatamant, restul au fost semnalate chiar in perimetrul acestora,  de obicei in curtile pazite de forte de ordine sau dotate cu camere de supraveghere. Consider ca ne aflam in fata unui fenomen care ia amploare, ca elevii braileni sunt expusi unor violente asupra carora adultii par sa fi pierdut controlul, iar nesiguranta nu poate aduce nimic benefic.

La fel de ingrijoratoare ca statistica ramane pozitia autoritatilor. Am depus aceasta interpelare pe vremea fostei guvernari, dar este clar ca situatia nu poate fi schimbata peste noapte. Ma inspaimanta faptul ca, printre randuri, la cauzele invocate pentru lipsa de securitate a elevilor, se vorbeste despre lipsa educatiei sau despre faptul ca multi dintre copii au ramas in grija bunicilor, care nu au capacitatea sa ii apere, in conditiile in care parintii sunt plecati din tara, in strainatate, in cautarea unor venituri decente.

Unde sunt politistii locali, jandarmii, toti cei care au atributiuni in asigurarea sigurantei cetatenilor, pe strada sau in unitatile de invatamant? Cu atat mai mult cu cat se cunosc vulnerabilitatile societatii actuale, cu atat mai mult cu cat se stie ca sunt multi copii ramasi fara sprijin parintesc ar trebui ca toate fortele de ordine sa intervina, sa-si faca datoria, sa aloce o atentie mai mare pentru <<curtea scolii>>. Curtea scolii trebuie sa redevina un loc sigur, in care sa nu ne mai fie teama sa ne trimitem copiii!”.