DISCUTII APRINSE IN CJ BRAILA PE TEMA TARIFELOR PRACTICATE DE SPITALUL JUDETEAN PENTRU INJECTII SI PENTRU REZULTATELE DE LA IMAGISTICA. IN FINAL, S-AU APROBAT TARIFELE PENTRU ANUL 2020

Dezinformare a consilierilor judeteni din nestiinta sau cu buna stiinta?

Informatii incorecte oferite in plenul Consiliului Judetean Braila alesilor locali care discutau un proiect de hotarare ce viza, printre altele, stabilirea unor taxe si tarife reprezentand venituri proprii ale Spitalului Judetean Braila, pentru anul 2020.

Consilierii liberali au solicitat reducerea tarifelor pentru injectiile facute contra cost (suma propusa fiind de 20 lei/injectie) si pentru rezultatele investigatiilor imagistice (practic, pentru CD-ul  care se da persoanei respective si pentru care spitalul a propus un pret de 25 de lei).

Presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a declarat ca nu este posibil sa se reduca tariful pentru injectii, pentru ca legea obliga Spitalul Judetean sa respecte pretul minimal stabilit de Casa Judetean de Asigurari de Sanatate. Iar managerul spitalului, Delia Rasnoveanu (PSD) – care fie nu stia nici ea, fie nu voia nici ea sa se stie – a tacut malc, desi acesta era o dezinformare a alesilor locali ce putea avea ca efect un vot dat in baza unei minciuni. Nu de alta, dar acest vot ar fi insemnat, implicit, venituri mai mari pentru spitalul pe care il conduce…

Cel care a deschis subiectul a fost consilierul judetean Marian Sirbu (PNL), care a propus reducerea pretului pentru cele doua prestatii: “Am sa cer astazi diminuarea tarifelor pentru 2 servicii: unul este eliberarea rezultatului la Imagistica, care este 25 de lei, in conditiile in care CD-ul nu depaseste 1 leu la chiosc, iar al doilea este tariful pentru injectii. Sa faci astazi o injectie in Spitalul Judetean te costa 20 de lei, in conditiile in care materialul sanitar, adica seringa plus acul costa in farmacie  40 de bani. Pentru amandoua serviciile solicitam reducerea tarifului de la 25 de lei pentru un CD/DVD, la 5 lei si de la 20 de lei pentru o injectie, la 5 lei”.

Directorul Spitalului Judetean, Delia Rasnoveanu (PSD) a declarat ca spitalul a propus tariful de 20 de lei pentru o injectie pentru ca aceasta este suma pe care o deconteaza Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru injectiile care se fac pacientilor internati: “Acesta este tariful decontat de Casa de Asigurari de Sanatate, deci si CJAS imi deconteaza tot 20 de lei pentru o injectie, iar legat de CD-ul de la Imagistica, pacientul primeste gratuit la orice examinare sau la externare un CD. Acest pret (de 25 de lei – n.r.) este pentru al doilea sau al treilea CD, pe care il primeste ulterior”.

Marian Sirbu a replicat ca pacientilor care fac investigatii de Imagistica la Spitalul Judetean Braila nu li se da niciun CD gratuit si ca mai mult decat atat, pacientii sau apartinatorii sunt trimisi sa-si cumpere singuri CD-ul, ca sa primeasca rezultatul unei investigatii imagistice:

Presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a declarat, la randul sau, ca legea impune ca tariful practicat de Spitalul Judetean pentru injectii facute contra cost sa fie cel putin egal cu tariful minimal decontat de CJAS: “Deci pe langa seringa si acul respectiv, este calculata si prestatia omului care executa acea injectie si mai sunt si alte materiale folosite cand faci o injectie, nu vii numai cu acul si seringa.

Referitor la CD, v-a explicat doamna manager ca tuturor pacientilor internati in spital li se da CD-ul gratuit. La cei care vin cu plata, trebuie sa plateasca aceasta suma. Daca dvs considerati ca 25 de lei este foarte mult si vreti 5 lei CD-ul, n-am niciun fel de problema, dar toti acesti bani intra in veniturile proprii ale spitalului…”.

La randul sau, consilierul Danut Lungu (PNL) i-a atras atentia sefului CJ ca una sunt serviciile decontate de CJAS si altceva sunt serviciile pe care spitalul le presteaza contra cost unor bolnavi, ca injectiile platite de pacienti  nu sunt prestatii decontata de CJAS si ca atare, pentru acestea nu este obligatoriu sa fie respectat pretul minimal stabilit de CJAS.

Presedintele CJ a insistat  ca potrivit legii, tariful pentru injectiile respective – chiar daca nu sunt decontate de CJAS – este obligatoriu sa fie cel putin egal cu tariful minimal stabilit de CJAS.

In acest context, Sarbu i-a cerut directorului economic al Spitalul Judetean, Maria Cristina Vrinceanu, sa spuna clar daca legea obliga spitalul sa respecte tariful minimal stabilit de CJAS si in cazul in care nu este vorba despre servicii decontate de CJAS, ci de pestatii platite de cetatean.

Vrinceanu a admis ca nu exista nicio obligatie legala care sa impuna spitalului ca pentru astfel de servicii nedecontate de CJAS, sa practice tarifele minimale stabilite de CJAS.

Sarbu a continuat: “Domnule presedinte, dvs ne induceti in eroare! Ne-ati tinut aici o predica si ne-ati spus ca nu ne da voie Curtea de Conturi, ne face… Nu ne face, domnule, nimeni nimic! Trebuie doar sa vrem! Si daca tot ati spus ca e mult 5 lei, eu va propun ca pretul sa fie 1 leu o injectie!”.

Pe de alta parte, consilierul Viorel Botea (PMP) a propus ca cele doua tarife sa fie reduse la jumatate, fata de sumele propuse de Spitalul Judetean.

In final, consilierii au votat ca pretul pentru rezultatul investigatiei imagistice (pe CD sau DVD) sa fie de 5 lei, iar pretul unei injectii sa fie de 10 lei.