MERICA (RER GROUP): EXISTA VARIANTA CA RER SA RENUNTE LA CONTRACTUL CU PRIMARIA BRAILA, INSA NU VOM PLECA DE AICI DECAT DACA SUNTEM NEVOITI. NOI NU AMENINTAM SI NU SANTAJAM

Nu excludem varianta de a renunta la contractul cu Municipalitatea braileana, daca CLM nu va aproba majorarea tarifului pentru serviciile de salubritate prestate agentilor economici – este ceea ce spune Radu Merica, CEO-ul RER Group. Merica a explicat ca in 2020 va creste taxa pe economia circulara de la 30 lei/tona, la 80 lei/tona, la depozitarea gunoiului, iar RER Ecologice Service nu isi poate permite sa suporte o asemenea majorare din fonduri proprii, ci trebuie sa o includa in pretul serviciului prestat.

Reprezentatul RER Group a mai spus ca relatiile cu administratia municipala sunt oricum destul de reci, avand in vedere ca din noiembrie 2015, Primaria a inceput sa retina firmei amintite 15% din contravaloarea facturilor acceptate la plata, in contul taxei pe economia circulara, desi nu era vina RER ca nu se recicleaza suficiente deseuri si ca atare, ca se plateste aceasta taxa pe economia circulara, care este de fapt o amenda: “Noi am fost pusi in fata faptului implinit cu o hotarare de Consiliu Local si sigur ca in momentul in care esti luat prin suprindere te adresezi instantei. Deci nu am fost consultati in momentul in care s-au dat acele hotarari care ne obligau pe noi sa preluam amenzile pentru care nu aveam absolut nicio vina. Si atunci e greu sa mai ai un dialog pe viitor, cand trecutul e apasat un pic de asemenea lucruri…”.

In orice caz, dincolo de nemultumirile conducerii RER cu privire la retinerea unor sume din facturile lunare – lucru care se va transa in instanta -, Merica sustine ca un refuz al Consiliului Local Municipal Braila de a aproba majorarea tarifului pentru serviciile de salubritate prestate agentilor economici ar insemna ca firma sa lucreze in pierdere.

In acest caz, spune Merica, nu este exclus ca RER sa renunte la contractul cu Primaria Braila: “Exista si acest scenariu. Momentan in Romania sunt foarte multe licitatii. Noi suntem o firma privata, avem niste resurse limitate, trebuie sa lucram profitabil. Am un parc auto, am angajati, am recipiente, am containere si pot merge la alte licitatii, pot sa-mi dezvolt activitatea in alte zone din tara. Cu siguranta nu voi lucra in pierdere. Insa repet, nu vom pleca de aici decat daca suntem nevoiti.

Domnul primar a folosit termenul de <<santaj>>, din ce am citit in presa. Repet, noi suntem agent economic, noi suntem firma; noi nu facem politica, noi nu amenintam, noi nu santajam. Noi trebuie sa ne vedem de cifrele noastre si de raspunderea pe care o avem fata de angajatii nostri si fata de investitorii nostri. Deciziile le luam foarte pragmatic. Daca situatia o va cere, va trebui sa intrerupem activitatea inainte de a avea problemele cu care poate se confrunta alti prestatori din orasul Braila”.

Reprezentantul RER Group a mai precizat ca daca se va lua o astfel de decizie, se va proceda in conditiile legii, cu notificarea prealabila a Municipalitatii.