VARGA: AVEM UN BUGET GANDIT INTR-O SITUATIE CRITICA, DUPA TREI ANI IN CARE SISTEMELE PUBLICE AU FOST FACUTE PRAF, IAR INSTABILITATEA LEGISLATIVA SI FISCALA A ALUNGAT INVESTITORII

“Dupa toti acesti ani de haos indus de PSD, tinta PNL este ca oamenii sa-si recapete increderea intr-un stat capabil sa le asigure stabilitate si bunastare” – este ceea ce declara deputatul liberal Vasile Varga.

Parlamentarul brailean afirma, intr-un comunicat dat publicitatii, ca acest lucru l-a avut in vedere Guvernul Orban si la construirea bugetului pe 2020: “Marirea pensiilor si a salariului minim pe economie, inghetarea indemnizatiilor demnitarilor, cresterea investitiilor si a fondurilor care ajung la comunitatile locale, acestea sunt doar cateva dintre principalele prevederi pe care Guvernul Romaniei, condus de Ludovic Orban, le-a avut in vedere cand a construit bugetul pentru 2020. Un guvern care, in premiera in ultimii 30 de ani, isi asuma raspunderea pentru Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale, singura solutie pentru ca, pana la 31 decembrie 2019, Romania sa aiba buget.

Avem un buget gandit intr-o situatie critica, dupa trei ani in care sistemele publice au fost facute praf, in care instabilitatea legislativa si fiscala a derutat mediul de afaceri si a alungat investitorii. Daca Guvernul Orban nu-si asuma responsabilitatea, repetam modelul PSD, care avea gata bugetul in martie sau in aprilie si puneam in pericol platile salariilor din domeniul public, a pensiilor, se blocau investitiile si proiectele pe fonduri europene. E timpul sa functionam dupa reguli clare, sa avem buget functional de la 1 ianuarie,  sa terminam cu toate crizele. Sa stim clar ce avem, ce cheltuim. Doar asa putem sa le redam oamenilor increderea in institutiilor statului si sa ne recapatam noi, ca tara, credibilitatea fata de partenerii straini si fata de potentialii investitori.

Bugetul pentru 2020 conceput de liberali prevede cresterea pensiilor si a salariilor, majorarea cu  4,5% a investitiilor publice si finantarea marilor proiecte de infrastructura. Guvernul PNL are in vedere o crestere economica de 4,1% si eliminarea risipei de bani publici. Asa ca ingheata salariile demnitarilor, va fi redusa subventia pentru partidele politice, va fi interzis cumulul pensiei si al salariului pentru angajatii din sectorul public, nu se vor mai accepta detasari din sectorul privat la stat, vor fi rationalizate cheltuielile cu bunuri si servicii ale institutiilor publice.

Bugetul Cabinetului Orban prevede pentru 2020, finantarea din fonduri europene a unei mese calde pentru toti elevii si a Programul <<Scoala dupa scoala>>, cresterea cu 3,8 miliarde de lei a bugetului pentru Sanatate. Tot in crestere va fi si salariul minim pe economie, care va inregistra un salt la 2.230 de lei si se va elimina suprataxarea contractelor part-time, care i-a obligat pe salariati sa plateasca impozite pe ore de munca inexistente. Un angajat care munceste patru ore va plati taxe pentru patru ore, nu pentru opt.

Va exista si o schimbare de abordare in ceea ce priveste alocarea fondurilor catre localitati. Banii trebuie sa serveasca nevoilor comunitatilor in care ei au fost produsi. Sumele defalcate din impozitul pe venit care vor fi transferate catre administratiile locale vor creste la 64%, ceea ce inseamna ca vorbim de 4,5 miliarde lei mai multi, in timp ce sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor comunelor si oraselor cresc cu 2,76 miliarde lei. Banii vor putea fi folositi inclusiv pentru  investitii in scoli, dar pe ansamblu, alocarile bugetare cresc de la 2,8% din PIB, in 2019, la  3,8% din PIB, si pentru Educatie”.