30 IANUARIE, MUZEUL BRAILEI „CAROL I” – INSTITUTUL DE ISTORIE „GEORGE BARITIU” LA CENTENAR (1920-2020)

Joi, 30 ianuarie, la ora 12:00, la Muzeul Brailei „Carol I” (Piata Traian, nr. 3) va avea loc prezentarea proiectului de solidaritate si promovare “Institutul de Istorie <<George Baritiu>> la Centenar (1920-2020)/ Prezentarea istoriei, activitatilor si realizarilor Institutului”.
Pentru a marca cei 100 de ani de existenta ai Institutului de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane din Cluj Napoca, actiunea este gandita sub forma unui eveniment care va avea loc simultan in cel putin 100 de institutii de invatamant si cultura din tara (licee, universitati, muzee, institute de cercetare, arhive, asociatii profesionale, ONG-uri), una dintre acestea fiind si Muzeul Brailei „Carol I”.
Prezinta: prof. univ. dr. Ionel Candea, membru corespondent al Academiei Romane.
Organizatorii evenimentului au oferit si un scurt istoric: “La 2 februarie 1920, din initiativa si cu sprijinul Regelui Ferdinand I se decide infiintarea Institutului de Istorie Nationala pe langa Universitatea din Cluj. Prin Hotararea nr. 529 din 15 aprilie 1952 a Consiliul de Ministri al R.P.R., Institutul de Istorie trece de la Comitetul pentru Invatamant Superior la Academia Republicii Populare Romane.
Prin Decretul Consiliului de Stat al R. S. Romania din 3 aprilie 1975 Institutul trece din nou in subordinea Ministerului Invatamantului, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, purtand denumirea de Institutul de Istorie si Arheologie. Hotararea Guvernului Romaniei nr. 209 din 3 martie 1990 prevede trecerea Institutului din subordinea Ministerului Invatamantului la Academia Romana. Prin HG nr. 3 din 24 ianuarie 2002, Institutul de Istorie din Cluj-Napoca se comaseaza prin fuziune cu Institutul de Cercetari Socio-Umane, sub denumirea Institutul de Istorie al Academiei Romane <<George Baritiu>>, cu doua departamente: unul de Istorie si unul de Stiinte Socio-Umane”.