BOTEA: SUNT SCOLI IN BRAILA IN CARE O PERSOANA A OCUPAT DE 7 ANI UN POST PRIN DETASARE DE LA PRIVAT LA STAT. DE 7 ANI PE POSTUL ALA NU S-A PUTUT DA CONCURS? DE CE?

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Braila a venit astazi cu mai multe precizari cu privire la organizarea in perioada urmatoare a concursurilor pentru peste 150 de posturi de personal nedidactic si didactic auxiliar, ocupate pana acum de angajati din mediul privat, prin detasare. Decizia ISJ vine in contextul in care conform Ordonantei de urgenta a Guvernului 1/2020, intrata in vigoare in aceasta luna, se interzic detasarile salariatilor din mediul privat la institutiile statului, iar detasarile care nu respecta aceasta regula au incetat automat.

Inspectorul scolar general Viorel Botea a declarat ca urmare a aplicarii Ordonantei amintite, 154 de persoane au ramas fara un loc de munca si ca aceasta situatie ar fi putut fi evitata, daca in ultimii ani, fosta conducere a ISJ ar fi organizat concursuri pentru ocuparea posturilor respective: “Am asteptat mai multe zile, pentru a gasi solutia legala, pe baza careia sa putem organiza aceste concursuri, pentru ca Legea finantelor publice nu ne permite sa organizam concursuri, daca nu avem fila de buget.

Am hotarat urmatorul lucru: din informatiile pe care le avem, fila de buget va veni undeva marti, miercuri, joi. Ca atare, am hotarat sa demaram putin mai inainte – dar legal – procedurile de organizare a concursurilor. Ne asumam – si imi asum – acest lucru.

Cineva, unii, cel putin de 4 ani, dar si de 7 ani, au angajat din privat in public oameni fara sa se gandeasca la faptul ca acesti oameni intr-o zi nu vor mai putea fi angajati. Si cred ca in toti acesti cel putin 4 ani, un manager al unei institutii care se numeste Inspectoratul Scolar trebuia sa se gandeasca, indiferent ca discutam ca <<n-avem bani>>, ca <<nu ne permitem>>… cunosc acest subiect. Poate cu 10-20 de concursuri pe an nu se mai punea problema situatiei dezastruoase de acum, cand 154 de oameni au ramas fara locuri de munca. Si nu din cauza Ordonantei 1 sau din cauza Ordonantei 114, care sunt date de doua guverne diferite, ci din cauza faptului ca nu ne-a interesat si nu ne intereseaza viata oamenilor”.

Botea a mai spus ca actuala conducere ISJ a considerat ca este o urgenta organizarea acestor concursuri mai ales in contextul pericolului privind epidemia de gripa, in care lipsa unor femei de serviciu chiar poate face diferenta, intr-o perioada in care igiena in scoli este extrem de importanta, ca mijloc de prevenire a imbolnavirilor: “Ce se intampla daca noi avem o epidemie de gripa peste o luna de zile? Femei de serviciu avem? Nu. Personal nedidactic precum o laboranta, care stie ce sa faca, avem? Nu avem.

Si am rugat-o pe doamna ministru sa ne permita de demaram putin mai devreme, dar conform legii, concursurile. Doamna ministru a fost de acord si acest lucru se intampla acum si in alte judete”.

Viorel Botea a mai vorbit despre faptul ca, spre exemplu, la o scoala din municipiu, ca urmare a incetarii detasarilor, din 5 femei de serviciu nu a mai ramas nici macar una.

Inspectorul scolar general a afirmat astazi ca sunt scoli in Braila in care o persoana a ocupat de 7 ani un post prin detasare de la privat la stat: “De 7 ani pe postul ala nu s-a putut da concurs? De ce?”.

In opinia lui Botea, unul dintre raspunsurile la aceasta ultima intrebare este legat de faptul ca daca se dadea concurs, oamenii care  le ocupau prin detasare nu ar mai fi ramas pe posturile respective.

In concluzie, conducerea ISJ Braila a solicitat directorilor ca incepand de astazi sa organizeze Consiliile de Administratie la nivelul scolilor si apoi sa trimita Inspectoratului necesarul de posturi, pe baza normativelor si cu justificarea aferenta. Consiliul de Administratie al ISJ va aproba concursurile, cu specificatia “dupa primirea filei de buget”. Unitatile de invatamant vor elabora o procedura de concurs pentru posturile respective, care se va aproba in CA al scolii respective dupa primirea filei de buget. Asadar, concursurile vor fi organizate de unitatile de invatamant respective, nu de ISJ, iar directorilor li s-a cerut sa anunte conducerea Inspectoratului daca sunt supusi la presiuni de orice fel, in legatura cu aceste concursuri.

Mai multe detalii pe acest subiect aici: