BUSOI: SCHIMBAREA LEGISLATIEI IN SENSUL ALEGERII PRIMARILOR IN DOUA TURURI NU REPREZINTA O INGRADIRE A UNOR DREPTURI, CI O SITUATIE MAI FAVORABILA PENTRU DEMOCRATIE

Europarlamentarul Cristian Busoi (PNL) sustine ca demersurile facute de PNL in sensul modificarii legislatiei electorale, pentru alegerea primarilor in doua tururi – nu intr-un tur de scrutin, asa cum prevede legislatia actuala – nu reprezinta niciun fel de abuz si nici o  incalcare a recomandarilor Comisiei de la Venetia, asa cum acuza liderii PSD.

Busoi a declarat la Braila ca recomandarile Comisiei de la Venetia, de a nu fi facute schimbari legislative cu mai putin de un an inainte de scrutin, se refera la acele schimbari care ar limita caracterul democratic al alegerilor. In opinia sa, trecerea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin in niciun caz nu reprezinta o schimbare care sa limiteze caracterul democratic al alegerilor locale: “Exista o recomandare a Comisiei de la Venetia, dar care se refera in mod strict la acele prevederi care ar fi de natura sa ingradeasca anumite drepturi sau accesul la vot sau legitimitatea votului. Ori dimpotriva, noi vorbim aici de o situatie mai favorabila pentru democratie, pentru functionarea statului de drept, pentru o mai mare legitimitate a alesilor locali. Din acest punct de vedere credem ca nu e nicio contradictie intre aceasta recomandare si proiectul nostru.

Acum stiti bine ca au mai fost modificari ale legislatiei electorale si mai repede de 6 luni – de exemplu, atunci cand a venit vorba de votul pentru dispora. Inclusiv vechiul partid a incercat atunci cand in 2014 s-au trezit cu un val puternic de contestare, pentru ca nu era in regula felul in care a organizat alegerile, sa deschida si mai mult si sa ofere un acces si mai mare al cetatatenilor la vot. Deci nu exista o interdictie la modul absolut, exista o recomandare de a nu face o schimbare din aceasta care sa duca la ingradiri, care sa duca la lucruri care sa fie in defavoarea democratiei”.