CHIRIAC: DACA VA CONTINUA SA TRATEZE IN ACEST MOD CHESTIUNILE LEGATE DE BUGET SI DE CHELTUIREA BANILOR PUBLICI, II CER PUBLIC DEMISIA MANAGERULUI MUZEULUI, IONEL CANDEA

„Daca va continua sa trateze in acest mod chestiunile legate de buget si de cheltuirea banilor publici, ii cer public demisia managerului Muzeului Brailei, Ionel Candea” – este, in esenta, ceea ce a afirmat astazi presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD). Declaratia acestuia vine in contextul in care astazi, in sedinta CJ, au fost discutii aprinse la proiectul de hotarare ce viza stabilirea salariilor de baza ale personalului contractual din familia ocupationala “Administratie”, din cadrul Muzeului Brailei “Carol I”. In plenul CJ, mai multi consilieri au facut observatii critice cu privire la situatia de la Muzeu si la faptul ca actuala conducere a institutiei amintite pare sa faca numai ce vrea ea, desi banii ii primeste de la CJ.

Chiriac a declarat dupa sedinta de Consiliu Judetean: “Incercam un echilibru in ceea ce priveste functionarea Muzeului si relatia cu CJ. Eu va spun foarte clar ca incepand de acum, daca aceste lucruri nu se indreapta, cer public demisia domnului Candea, impreuna cu echipa contractuala pe care si-a facut-o, cu directoarea economica, cu consilierul juridic si asa mai departe.

Atat timp cat la Muzeu unii sunt asumati – ca sunt presedinti de organizatie de femei la un anumit partid – si nu-si fac treaba din punct de vedere administrativ si si-o fac mai mult din punct de vedere politic sau interpreteaza din punct de vedere politic, atunci avem o problema.

Nu i-am spus niciunui functionar public sa nu faca parte din niciun partid, dar sa respecte legea si sa respecte cerintele pe care le cere presedintele CJ, sa faca un buget sustenabil, la bugetul respectiv sa vina cu referate clare cum se cheltuie banul public, ca altfel nu le aprob”.

In contextul in care si in anii trecuti diversi consilieri au reclamat modul in care Ionel Candea (foto) conduce Muzeul Brailei si atitudinea sfidatoare a acestuia in relatia cu unii dintre alesi sau cu CJ, la modul general, l-am intrebat pe Chiriac de ce a decis sa adopte abia acum o pozitie mai transanta.

Seful judetului a raspuns: “Eu am avut mai multe discutii cu domnul Candea si i-am spus-o si personal si spun si public acum: i-am spus ca este un foarte bun om de cultura, fiind si in cadrul Academiei, dar din punct de vedere managerial rapoartele de forte sunt total inverse. Inca nu a invatat ca un manager trebuie sa-si asume si cheltuirea banilor publici, si buna functionare a acelei institutii.

La administratie sta prost in incep sa cred sa nu cumva sa stea foarte prost. Tocmai de aceea, daca se mai repeta urmatoarea data, ca avem acum bugetul si nu este fundamentat corespunzator, eu ii cer public demisia, tinand cont ca dansul mai are pana in luna aprilie contract de management; vedem daca se mai inscrie la concurs sau nu.

Oricum, contractul de management al tuturor institutiilor subordonate nu va fi mai mare de 3 ani; pentru ca altii au primit privilegii, au avut pe 5 ani. Stipulam clar o regula: 3 ani de zile, cu evaluare in fiecare an, astel incat sa stim cu ce dansam acolo.

Si cred ca e cazul sa mai facem si un schimb de generatii”.