CHIRIAC: DEPUTATII LIBERALI IMI DAU LECTII, VOR SA MA SCOLEASCA, DAR EU AM DREPTATE IN LEGATURA CU EMITEREA CERTIFICATELOR DE URBANISM SI AUTORIZATIILOR DE CONSTRUIRE

Continua schimbul de replici intre presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD) si deputatii liberali Vasile Varga si Florin Roman, in legatura cu dreptul legal al primariilor de a emite certificate de urbanism sau autorizatii de construire, in conditiile in care nu au un arhitect-sef, un urbanist si un  inginer constructor angajati in cadrul aparatului propriu.

Totul a plecat de la faptul ca saptamana trecuta, in cadrul unei intalniri cu primarii din judet, Chiriac le-a cerut acestora sa nu mai elibereze deocamdata certificate de urbanism sau autorizatii de construire, pe motiv ca in aceasta luna a intrat in vigoare o noua reglementare legala, care le interzice sa faca acest lucru, daca primariile respective nu angajati au un arhitect-sef, un urbanist si un  inginer constructor. Chiriac si primarii braileni au semnat chiar si o adresa pe care au transmis-o Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in care au mentionat ca noua reglementare creeaza probleme primariilor si consiliilor judetene si au cerut lamuriri cu privire la modul in care trebuie procedat in continuare.

Ieri, deputatul brailean Vasile Varga (PNL) a emis un comunicat de presa in care afirma ca lucrurile nu stau asa cum spune seful CJ si ca de fapt, modificarile legislative la care face acesta referire nu impiedica primariile sa emita in continuare documentele respective, exact asa cum faceau si pana acum. Varga a explicat ca a obtinut aceste informatii in urma unor discutii purtate cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), dar si cu deputatul PNL Florin Roman, presedintele Comisiei pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor si totodata, unul dintre initiatorii recentei modificari a Legii 50/1991, la care facea referire Chiriac.

“Orice locuitor al Romaniei poate merge la primarie sa solicite un certificate de urbanism sau o autorizatie de construire. Nu se schimba nimic in procedura de autorizare existenta pana acum”, a declarat Varga.

In acelasi comuncat de presa este inclusa si pozitia deputatului Florin Roman, care comenteaza: “Am vazut si eu modul in care presedintele Consiliului Judetean Braila si-a batut joc de primarii din judet. Pentru ca este o bataie de joc sau o lipsa crasa de competenta. Nu imi dau seama cum a citit textul legii, de a tras asemenea concluzii!”. Roman se ofera chiar sa vina la Braila si “sa il ajute pe domnul presedinte sa citeasca legea, normele metodologice de aplicare”.

Astazi, Chiriac a revenit cu noi precizari pe aceasta tema, sustinand ca nu a gresit cu nimic in ceea ce a afirmat initial si ca primariile care nu au un arhitect-sef, un urbanist si un  inginer constructor angajati in cadrul aparatului propriu nu mai au dreptul sa emita certificate de urbanism sau autorizatii de construire, pe legislatia actuala: “Am vazut declaratia acelor doi deputati PNL in care vin sa-mi spuna mie, sa precizeze, sa-mi dea lectii, sa ma scoleasca…

Pe data de 6 ianuarie, prin Ordinul 3454/31.12/2019, publicat in Monitorul Oficial in 6 ianuarie 2020, s-a abrogat un articol care a bulversat tot acest mecanism. Am facut acea scrisoare pe care am semnat-o si eu si domnul arhitect sef de a cere lamuriri Ministerului de resort. Speram sa primim un raspuns corect, astfel incat sa procedam legal si corect la eliberarea acestor certificate de urbanism si autorizatii de constructie.

Le-am spus primarilor ca in conformitate cu legea, daca le emit in momentul de fata, ei, neavand structura de specialitate, sunt nule, automat. Poate sa le emita doar Consiliul Judetean, in momentul in care incheie un acord cu primaria respectiva. Nicio unitate administrativ-teritoriala din Braila nu are semnat acest acord si niciun primar n-a cerut acest acord.

Este foarte clar precizat ca ei (primariile – n.r.) pot sa emita aceste documente daca au aceasta structura specializata, adica arhitect sef, urbanist si inginer constructor”.

Mai multe detalii pe aceasta tema, aici: