CHIRIAC: ESTE O MARE NEDREPTATE FAPTUL IN 2020 S-A ALOCAT CJ BRAILA UN BUGET MAI MIC CU 47 DE MILIOANE DE LEI, FATA DE 2019. ANUL ACESTA 60% DIN BUGET VA MERGE PE SALARII

“Sper sa nu faca premierul Orban discriminari in ceea ce priveste alocarea fondurilor catre consiliile judetene conduse de presedinti PSD, comparativ cu consiliile judetene conduse de presedinti PNL” – este declaratia facuta de presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD).

Acesta si-a exprimat nemultumirea ieri, in plenul Consiliului Judetean, cu privire la faptul ca Guvernul a alocat CJ Braila un buget mai mic cu 47 de milioane de lei, comparativ cu suma alocata anul trecut.

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) a replicat ca finantarea din acest an este o consecinta a faptului ca in 2019 CJ Braila nu a cheltuit banii care i-au fost alocati. Danaila a afirmat ca in cei trei ani si jumatate de mandat, Chiriac nu a reusit sa atraga fonduri europene si de aceea a ramas cu bani necheltuiti in buget. Liberalul a mai spus ca Guvernul pur si simplu a decis sa aloce mai multi bani administratiilor care s-au dovedit a fi performante si mai putini celor neperformante (in care s-ar incadra si administratia braileana).

In acest context, seful judetului si-a prezentat pe larg pozitia pe aceasta tema, in cadrul unei conferinta de presa: “Domnul Danaila facea acuzatii ca nu am atras fonduri europene, ca n-am reusit sa cheltuim tot bugetul. Vorbim de bugetul de functionare, nu de bugetul de dezvoltare.

Daca in anul 2019 am avut un buget de 160.553 mii lei, in anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o suma de 113.266 mii lei. Printr-o diferentiere, este o gaura de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro.

In acest buget de functionare intra plata salariilor tuturor angajatilor din cadrul CJ si subordonatelor, plus functionarea corecta a Directiei Generale de Protectie a Copilului si Persoanelor cu Handicap. La Directia de Protectie a Copilului, dintr-o nevoie – bani pe care trebuia sa-i dea Ministerul Muncii – de 40 de milioane de lei, s-au alocat doar 10 milioane lei. Restul de 30 de milioane lei le-a alocat CJ”.

Seful judetului a vorbit, printre altele, si despre sumele defalcate de TVA pentru drumurile judetene: “Noi avem in momentul de fata un acord cadru semnat de anul trecut, ne-am facut o strategie in ceea ce priveste alocarea de bani. Anul trecut ne-au fost repartizate 12.974 mii lei, am cheltuit 12.617 mii lei, iar anul acesta ne-a fost alocata o suma de 8.094 mii lei.

Nu sunt banii nici ai PSD-ului, nici ai PNL-ului, sunt banii brailenilor, bani care trebuie sa se regaseasca in proiecte, in infrastructura judeteana, in Spitalul Judetean. Asta inseamna ca un Guvern PNL considera ca judetul Braila e mai bine sa nu se modernizeze, ca are un presedinte PSD sau ca are o coloratura rosie – ceea ce nu este corect, echitabil.

In continuare voi proceda exact cum am procedat si in anii trecuti: nu voi face nicio diferenta intre primari referitoare la alocari, nu ceea ce se intampla la nivel guvernamental. Inca o data, consider ca este o mare nedreptate ca diferenta de buget alocat 2019 – 2020 sa fie una de 29%”.

Intrebat care este procentul din buget care se duce pe salarii, Chiriac a spus ca “in 2019 a fost o pondere de 40% pe salarii, iar in 2020, conform alocarii bugetare, va fi 60% din buget pentru salarii”.

Declaratia completa a presedintelui Chiriac pe aceasta tema, aici: