CONSILIUL JUDETEAN AL ELEVILOR BRAILA: ESTE REGRETABIL CA ELEVUL ESTE PUS IN PERICOL DE IGNORANTA AUTORITATILOR PUBLICE LOCALE, CARE NU ASIGURA, CONFORM LEGII, PAZA CORESPUNZATOARE IN UNITATILE DE INVATAMANT PREUNIVERSITAR

Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) Braila, prin vocea presedintelui Rares Voicu, acuza faptul ca la nivel local nu se iau toate masurile necesare pentru a se crea un climat de siguranta in scoli si in apropierea acestora. Voicu face acest comentariu in contextul in care zilele trecute, in fata Colegiului National “Gh. M. Murgoci”, un adolescent a fost lovit cu un cutit in picior, iar paznicul unitatii de invatamant, care a vazut ce se intampla, nu a intervenit in niciun fel.

“Consideram ca siguranta elevilor, atat in incinta, cat si in zona apropiata liceului, este periclitata de ignoranta cadrelor didactice si a personalului administrativ, motiv pentru care cerem o schimbare de paradigma din partea acestor actori ai sistemului de invatamant din toate scolile si liceele brailene”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de Rares Voicu.

In documentul amintit se mai precizeaza ca potrivit Legii 35/2007, unitatile de invatamant sunt responsabile pentru siguranta elevilor si in plus, Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) prevede existenta unei comisii permanente specifice, ce are ca scop prevenirea violentei din mediul scolar.

Presedintele CJE Braila isi exprima speranta ca dupa incidentul de la “Murgoci”, autoritatile locale vor lua atitudine: “Cu toate ca exista numeroase prevederi legale ce ar trebui sa impiedice astfel de incidente, pe data de 21.01.2020, mai multi elevi inscrisi la doua licee din municipiul Braila au fost victimele unor violente verbale si fizice, in fata Colegiului National <<Gheorghe Munteanu Murgoci>>, incidente ce nu au fost aplanate de catre paznicul scolii, martor la cele intamplate, si nici anuntate organelor de politie.

Este regretabil faptul ca desi invatamantul romanesc este, la nivel declarativ, centrat pe elev si pe nevoile sale, de multe ori, beneficiarul primar al educatiei este pus in pericol de ignoranta autoritatilor publice locale, care nu asigura, conform Legii 1/2011, paza corespunzatoare in unitatile de invatamant preuniversitar.

Finantarea deficitara a invatamantului brailean reprezinta o problema reala, pe care Consiliul Judetean al Elevilor Braila a reliefat-o de-a lungul timpului. Poate ca acum, cand acest aspect ajunge sa puna in pericol in mod real viata elevilor braileni, autoritatile locale vor lua atitudine”.