CONSILIUL JUDETEAN AL ELEVILOR (CJE): SOLICITAM PARLAMENTARILOR BRAILENI RESPINGEREA OUG 51/2019! ELEVII DIN JUDETUL BRAILA AU NEVOIE DE TRANSPORT!

Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) Braila le cere public parlamentarilor braileni respingerea OUG 51/2019, care a eliminat transportul judetean din sfera serviciilor publice, fapt care, dupa cum spun elevii, “ofera autonomie operatorilor de transport pentru a nu subventiona transportul elevilor si elimina, astfel, orice obligatie contractuala pentru ca acestia sa isi asume masurile necesare pentru a garanta un transport echitabil pentru elevi”.

“Solicitam parlamentarilor braileni respingerea OUG 51/2019! Elevii din judetul Braila au nevoie de transport!

In urma unui sondaj realizat de Consiliul National al Elevilor, mai putin de 35% dintre elevii navetisti au parte de decontul integral al navetei.

Avand in vedere faptul ca nu toti elevii au resursele financiare pentru a-si achizitiona biletele/abonamentele, solicitam public parlamentarilor braileni respingerea OUG 51/2019, in cadrul sesiunii parlamentare extraordinare ce va avea loc maine” – este mesajul postat aseara, pe o retea de socializare, de CJE .

Potrivit Consiliul National al Elevilor, “un procent alarmant de 80% din totalul respondentilor navetisti beneficiaza de decontarea a mai putin de jumatate din costurile reale de transport, in contextul in care tuturor elevilor care fac naveta ar trebui sa li se deconteze costurile in mod integral.

Odata cu aprobarea OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice. Solicitam membrilor Camerei Deputatilor, care se intrunesc maine in plenul Camerei, sa respinga Ordonanta de urgenta cu numarul 51/2019, prioritizand astfel nevoile elevilor din Romania, si nu cele ale transportatorilor.

Este momentul ca parlamentarii sa isi puna o intrebare clara: de ce are nevoie Romania acum? De transportatori care sa faca profit pe banda rulanta sau de elevi care sa poata ajunge la scoala, indiferent de mediul din care acestia provin?”.

Conform rezultatelor din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel national in anul scolar 2017-2018, realizat de catre Consiliul National al Elevilor, exista nenumarate cazuri in care elevilor nu li se deconteaza decat un procent din pretul real al abonamentului, dupa cum urmeaza:

-41% beneficiaza de decontarea a mai putin de 30% din costul real al abonamentului;

-39% primesc intre 30-50% din suma platita operatorului de transport;

-4% beneficiaza de decontarea a 50-70%;

-3% primesc intre 70-99% din costul real al abonamentului;

-13% dintre elevii navetisti beneficiaza de decontarea integrala a costurilor de transport.

Deputatul Florin Mircea (PSD) a raspuns mesajului postat de CJE Braila: “Felicitari pentru initiativa. Din ce stiu eu a fost retrimisa la Comisii. Va tin la curent cu evolutia”.