DEPUTATUL FLORIN ROMAN: PRESEDINTELE CJ BRAILA SI-A BATUT JOC DE PRIMARII DIN JUDET. PENTRU CA E O BATAIE DE JOC SAU O LIPSA CRASA DE COMPETENTA. NU IMI DAU SEAMA CUM A CITIT TEXTUL LEGII, DE A TRAS ASEMENEA CONCLUZII!

Deputatul Vasile Varga (PNL) il contrazice pe presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), care le-a cerut zilele trecute primarilor din judet sa nu mai emita niciun fel de autorizatii de construire si certificate de urbanism, pe motiv ca in aceasta luna a intrat in vigoare o noua reglementare, care le interzice sa faca acest lucru, daca primariile respective nu au un arhitect-sef, un urbanist si un inginer constructor angajati in cadrul aparatului propriu. Chiriac le-a dat aceasta informatie primarilor in cadrul unei sedinte in care afirmatia sa a fost sustinut de arhitectul sef al judetului, Marian Rusu.
Anuntul i-a nemultumit foarte mult pe primarii de comune, care nu au arhitecti si nici nu-si permit sa angajeze astfel de specialisti (nu mai vorbim despre faptul ca nici n-ar avea mare lucru de facut un arhitect intr-o comuna).
Vasile Varga afirma intr-un comunicat dat publicitatii ca a discutat cu colegii sai primari, care i-au sesizat aceasta chestiune si ca s-a interesat care este situatia pe aceasta tema, iar lucrurile nu stau asa cum sustine conducerea CJ: “Toate primariile din judetul Braila si din tara au posibilitatea de a elibera autorizatii de construire si certificate de urbanism, chiar daca nu au un arhitect-sef, un urbanist si un inginer constructor angajati in cadrul aparatului propriu.
Sesizat de unii primari PNL din judet, dar si de informatiile aparute in presa, am stat de vorba cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si cu deputatul PNL Florin Roman, presedintele Comisiei pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor si unul dintre initiatorii recentei modificari a Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Noile modificari legislative nu schimba nimic din ceea ce a fost pana acum. Orice locuitor al Romaniei poate merge la primarie sa solicite un certificate de urbanism sau o autorizatie de construire. Nu se schimba nimic in procedura de autorizare existenta pana acum; singura modificare este ca autoritatile care nu emit documentele in termenul stabilit de lege trebuie sa precizeze care a fost motivul refuzului sau al intarzierii, iar cei care intarzie fara justificare vor fi sanctionati.
Principala prevedere cu adevarat noua este ca cine nu doreste sa bata drumul primariilor poate depune online aceasta solicitare, acolo unde exista constituite Comisii de acord unic. Aceste comisii, conform Normelor metodologice de aplicare a legii, pot fi constituite la nivelul municipiilor resedinta de judet si al consiliilor judetene, unde exista institutii avizatoare.
Practic, potrivit noilor prevederi, cine doreste sa obtina online un certificat de urbanism sau o autorizatie de construire depune o solicitare la secretariatul Comisiilor de acord unic de la nivelul consiliilor judetene sau a municipiilor resedinta de judet, de unde pleaca, pe www.eguvernare.ro, spre institutiile de unde se obtin avizele. Aceasta este o facilitate pentru beneficiari si nu anuleaza procedura clasica, de la nivelul fiecarei primarii, de eliberare a avizelor”.
Comunicatul de presa transmis de Vasile Varga cuprinde si un comentariu facut de deputatul Florin Roman, initiatorul legii amintite: “Am vazut si eu modul in care presedintele Consiliului Judetean Braila si-a batut joc de primarii din judet. Pentru ca este o bataie de joc sau o lipsa crasa de competenta. Nu imi dau seama cum a citit textul legii, de a tras asemenea concluzii!
Ma ofer sa vin la Braila, gratuit si voluntar, sa stau cateva zile, sa-l ajut pe domnul presedinte sa citeasca legea, normele metodologice de aplicare si sa ii acord asistenta la constituirea Comisiei de acord unic de la nivelul Consiliului Judetean. Oricum, domnul presedinte Francisk Chiriac i-a dezinformat grav pe primari si in zilele urmatoare va primi o adresa oficiala de la Ministerul Dezvoltarii, poate intelege cum trebuie citita si aplicata legea”.
Roman a mai precizat ca la nivelul judetului Braila vor exista doua Comisii de acord unic – una la nivelul Primariei Braila si alta la nivelul CJ.