PREFECTUL BOBOC: LA NIVELUL JUDETULUI BRAILA AU FOST CONFIRMATE 29 DE CAZURI DE GRIPA, DIN CARE 4 PERSOANE AU FOST SPITALIZATE

Pana la aceasta data, potrivit centralizarilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Braila, la nivelul judetului au fost confirmate 29 de cazuri de gripa, din care 4 persoane au fost spitalizate.

Informatia ne-a fost furnizata de prefectul Brailei, Catalin Boboc, care a precizat in cadrul unui comunicat de presa  ca a solicitat zilele trecute DSD Braila un plan de masuri necesare pentru a fi intreprinse in activitatea de prevenire a imbolnavirilor prin infectii respiratorii acute si gripa in unitatile scolare: “Potrivit informatiilor puse la dispozitie de catre DSP Braila, in unitatile de invatamant trebuie sa se respecte urmatoarele recomandari de prevenire a gripei:

*Se va  realiza triajul in colectivitati scolare (crese, gradinite, scoli, licee) si asigurarea respectarii normelor de igiena personala, atat a personalului didactic, cat si a elevilor/prescolarilor – termen cu caracter permanent. In momentul aparitiei unei suspiciuni de gripa,  directorul unitatii de invatamant va comunica acest lucru  de indata la DSP Braila, pe mail epidemiologie@dspbr.ro si la numarul de telefon 0239612013 – termen cu caracter permanent.

* de asemenea,  in cazul in care, la nivelul unitatii, se inregistreaza focare de infectii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasa, respectiv o rata de absenteism de peste 20 % din efectivul unitatii de invatamant de aceasta cauza, timp de trei zile consecutive, se vor lua masuri de suspendare temporara a cursurilor scolare in clasa, respectiv scoala, dar nu mai mare de 5 zile lucratoare (termen stabilit de catre DSP). Suspendarea activitatii se va face in functie de contextul epidemiologic, etapizat, evitandu-se intreruperea activitatii in intreaga unitate scolara.

In ceea ce priveste recomandarile specialistilor pentru unitatile scolare, DSP Braila precizeaza ca si acestea au termen cu caracter permanent:

*Nu vor fi acceptati in colectivitate copiii care prezinta semne de boala. Ca masura de siguranta, cadrele care efectueaza triajul epidemiologic vor purta echipament de protectie (manusi, masca). Profesorii sunt sfatuiti sa trimita acasa copiii care se simt rau si sa ii anunte pe parintii acestora. In fiecare clasa trebuie sa se faca dezinfectie si sa se asigure aerisirea incaperilor

*Se recomanda vaccinarea. Este important de stiut ca vaccinul se reinoieste anual, pentru ca tulpina virusului este extrem de diversificata

*Spalarea cat mai  des pe maini cu apa si sapun, atat acasa, cat si la serviciu, iar cei mici, la scoala

*Dezinfectia regulata a obiectelor pe care le folosesc mai multe persoane. Cei mici trebuie sa isi stearga in fiecare dimineata pupitrul la scoala si sa nu mai foloseasca stilouri si creioane imprumutate

*Evitarea aglomeratiilor, pentru a evita sursa principala de raspandire a gripei. Abordarea unui stil de viata sanatos, cu exercitii fizice, odihna deplina si o dieta bogata in fructe si legume.

In cazul in care s-a contactat boala, pentru a nu  transmite boala familiei trebuie respectate un minim de recomandari:

*Evitarea  contactului cu ceilalti membri ai familiei care sunt sanatosi;
*Folosirea unor batiste de unica folosinta in cazul stranutului, care vor fi aruncate imediat ;

*In cazul copiilor bolnavi  ce sunt izolati la domiciliu, este important  sa se  anunte  medicul de familie, pentru instituirea unui tratament adecvat “.