TUDOSE: ACUM VREO DOI ANI, LA O REUNIUNE DE LA NEPTUN NE PAZEAU JANDARMII. PSD, “UN PARTID APROAPE DE OAMENI”… INTRE NOI SI OAMENI ERAU GARDURI, JANDARMI, FIRME DE PAZA

”Am ales sa plec din PSD pentru a nu fi partas la o chestie care nu mi se parea in regula. Atunci cand nu este nimeni de vina, inseamna ca suntem toti de vina! Fiindca nu toti au avut curajul sa spuna <<Domnule, ajunge!>> “ – este declaratia facuta de europarlamentarul Mihai Tudose zilele trecute, la Conferinta extraordinara a PSD Braila. Tudose a vorbit despre motivele care l-au facut sa plece din PSD in ianuarie 2019, precum si despre motivele care l-au facut sa revina in partid, in ianuarie 2020.

In acest context, europarlamentarul a amintit de Congresul la care Viorica Dancila a fost desemnata candidat al PSD la alegerile prezidentiale si de faptul ca in acea campanie electorala nu s-a mers pe ideea de a castiga alegerile, ci pe aceea de a pierde cu un scor cat de cat onorabil: “A fost un Congres la care toata lumea a fost fericita ca Dancila-i candidatul, dar toata lumea plangea cand a iesit afara. Haideti, fiti sinceri, n-am vazut pe nimeni <<orgasmandu-se>> de bucurie ca vezi, Doamne, avem un candidat. Nu, toata lumea era <<Haideti sa vedem cum facem sa nu ne-o furam foarte tare!>>. La Braila nu ne-am furat-o foarte tare.

La Braila, am facut tot ce am putut la europarlamentare, pentru a pastra electoratul de stanga, crezand intr-un proiect. O spun si mi-o asum: nu cred ca am gresit cand am plecat de la PSD! Am gresit ca am plecat la Pro Romania, fiindca dupa ce l-am cunoscut mai bine pe domnul Ponta, am inceput sa-l regret pe Dragnea.

Si nu veneam inapoi la PSD daca nu aveam incredere ca Marel Ciolacu, Paul Stanescu, Claudiu Manda, Ion Rotaru, Aurel Simionescu, Marian Dragomir, Iulian Chiriac, voi, noi, nu suntem altceva. Fiindca noi, cei de aici, suntem cei care in unanimitate – dar o unanimitate de-aia fara o surubelnita in coaste – am spus  ca asa nu se mai poate. Dar dupa aia… <<Mai, daca toti facerm asta…>>. Ne-au spus-o si public: <<Ati obtinut un rezultat bun la Braila, ca un vanzator de masini caruia i s-a dat o cutie de pantofi sa se duca sa o vanda ca pe o masina. Nu ati obtinut un pret de Mercedes; ati obtinut, totusi, un scor foarte bun>>.

S-a spus aici de castigarea alegerilor (locale din vara acestui an – n.r.) . Alegerile se pot castiga si cu 30%, si cu 32%. Haideti sa nu mai vorbim de <<castigarea alegerilor>> oricum. Vorbim de castigarea alegerilor cu peste 50%, fiindca la Braila cam asa era obisnuinta.

S-a spus de inceperea campaniei electorale. Trebuie sa stabilim cine, cum se face campania. Contati pe mine la chestia asta si contati pe mine ca sunt si incomod. La campanii, ma stiti deja, nu prea merge cu vrajeala.

Dar cred foarte mult intr-o echipa de conducere si la nivel de centru.

Nu cumva se aniverseaza doi ani de cand, la o conferinta de genul asta, nu mai sunt jandarmii afara, sa ne pazeasca? Multi dintre dumneavoastra aveti o experienta trista, cu o vizita anuntata – nici macar dusa pana la capat – si cu personaje care sareau pe niste geamuri, pe aici, prin spate.

Acum vreo doi ani la o reuniune de la Neptun ne pazeau jandarmii. PSD, un partid social democrat, aproape de oameni… Intre noi si oameni erau niste garduri, niste jandarmi, niste firme de paza… Atunci multi dintre noi au spus <<Domnule, ceva nu e in regula!>>.

Poate e timpul sa intram in normalitate – si va fi un proces lung si dureros, dar trebuie sa facem ceva in acest sens. Si este un nou inceput. Un inceput plin de speranta si de incredere.

Cred ca nu eram aici (in PSD – n.r.), daca nu era Marcel Ciolacu dispus sa-si asume acest lucru, cred ca nu eram aici daca alti colegi nu erau dispusi sa-si asume alaturi de Marcel.

Am fost acuzat ca am votat caderea Guvernului Dancila. As fi votat-o cu doua maini, dar eu eram la Bruxelles, eu nu votez in Parlamentul Romaniei (unde, de asemenea, am fost acuzat ca am votat Guvernul Orban).

A venit premierul Orban la Bruxelles si a avut o intalnire cu noi, europarlamentarii. Domnule, a fost picatura care a umplut paharul, cand am aflat care sunt prioritatile: povesti cu zane! Si credeti-ma ca eram la masa cativa care stiam cam ce inseamna tara, cam ce se poate face bine cu tara aia. Nu prea le-a nimerit…

Eu nu spun; face omul tot ce poate. Si Guvernul face tot ce poate si noi suntem datori, ca partid de opozitie, sa ajutam Guvernul sa faca, sa-l sprijinim si in Parlament; dar se pare ca atata poate…

Repet, eu cred ca e bine sa-i sprijinim in tot cee ce-si propun sa faca bine pentru oameni; sa vedem daca pot. Parerea mea sincera, dupa ce i-am vazut la treaba e ca fac tot cee ce pot, dar nu prea pot si ca noi va trebui sa recastigam increderea oamenilor, sa iesim din vechea perceptie ca aveam niste lideri in fata care stricau tot si noul PSD sa fie asa cum isi doreste toata lumea, asa cum are nevoie toata lumea, asa cum are nevoie Romania”.