21 FEBRUARIE – 5 MARTIE, BIBLIOTECA JUDETEANA “PANAIT ISTRATI” – EXPOZITIA DOCUMENTARA „LOVE, LOVE, LOVE…”

In perioada 21 februarie – 5 martie, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila organizeaza expozitia documentara „Love, love, love…”, dedicata Zilei de Dragobete, care se sarbatoreste in fiecare an pe 24 februarie.

“Dragobetele este o zi dedicata iubirii si una dintre cele mai frumoase traditii ale poporului nostru. De Dragobete indragostitii isi fac daruri, cei casatoriti isi reafirma iubirea, iar cei care nu au inca o pereche, acum e momentul cel mai potrivit sa o caute.

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat ulterior intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobetele era nimeni altul decat fiul babei Dochia, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile ce ii ieseau in cale. Dragobete a ramas insa pana in ziua de astazi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Sarbatoarea Dragobetelui are o simbolistica bogata si interesanta. Dragobetele ingemaneaza in esenta sa atat inceputul, cat si sfarsitul – inceputul unui nou anotimp si al reinsufletirii naturii, si sfarsitul desfatarilor lumesti, caci incepe Postul Pastelui. In vremuri de demult (in anumite zone chiar si astazi), in aceasta zi de mare sarbatoare, tinerii imbracati in straie frumoase, cuviincioase, obisnuiau sa se stranga in paduri si sa culeaga in buchetele cele dintai flori ale primaverii. Cei care participau la sarbatoare, respectand traditia, erau considerati a fi binecuvantati in acel an. Ei vor avea parte de belsug, fiind feriti, in schimb, de boli si febra.

Conform anumitor superstitii din batrani, cei care nu sarbatoreau aceasta zi erau pedepsiti sa nu poata iubi in acel an. Acest obicei a dat nastere celebrei strigaturi sau amenintari glumete <<Dragobetele saruta fetele!>>. In anumite zone ale tarii, in aceasta zi, tinerii isi unesc destinele prin logodna, promitandu-si credinta si iubire”, precizeaza organizatorii.