CAPRARIU, DESPRE PLANUL DE TARIFARE APROBAT ASTAZI IN CLM: DACA UN EURO VA AJUNGE LA 5 LEI IN 2024, BRAILEANUL VA PLATI 14 LEI/MC DE APA

Dupa scandalul de ieri din sedinta CJ Braila, pe tema Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata  din judetul Braila, derulat de CUP Dunarea, astazi, in sedinta Consiliului Local Municipal, discutiile pe aceeasi tema au fost purtate pe un ton mult mai potolit. Mai exact, este vorba despre un proiect in valoare de 240 de milioane de euro finantat in proportie de 85% din fonduri europene, care vizeaza imbunatatirea retelelor de apa potabila si canalizare existente, precum si extinderea acestora si in alte localitati din judet.

Proiectul include si un Planul anual de evolutie a preturilor/tarifelor serviciilor de apa si apa uzata prestate de CUP Dunarea, “ce a avut la baza aplicarea principiului de recuperare totala a costurilor si acceptarii unui grad minim de suportabilitate de 3,5% din venitul gospodariei medii la nivelul judetului Braila”.

Ieri, in sedinta CJ Braila, liberalii au acuzat faptul ca planul respectiv implica o crestere a pretului metrului cub de apa de la aproape 5 lei in prezent, la 7,6 lei, in 2024 (cu tot cu TVA).

In cadrul sedintei CLM de astazi, consilierul municipal Adrian Tabarac (PNL) a declarat ca liberalii nu sunt de acord sa aprobe un proiect de hotarare care sa insemne “un cec in alb” pentru CUP Dunarea in a mari preturile pentru serviciile furnizate, in urmatorii 4 ani, in loc ca aceasta companie sa se concentreze pe a-si reduce pierderile pe retea, pentru a-si creste veniturile.

Tabarac a propus sa se mentina preturile actuale pentru serviciile de apa si canalizare si in fiecare an, pana in 2024, sa se analizeze in CLM situatia companiei si daca aceasta nu reuseste sa-si acopere costurile, sa se ia in discutie varianta majorarii preturilor: “Consider ca acest proiect este unul benefic pentru intregul judet si mai ales pentru municipiu, care este principalul beneficiar, insa eu si PNL nu consideram ca majorarea unor tarife pe urmatorii 4 ani cu aproape 50% (in ultimul an) este principalul motiv pentru care acest proiect este sustenabil. Cred ca ar trebui ca acest proiect, prin analiza lui, sa se contureze pe o rentabilitate cat mai mare – si ma refer la pierderile pe care CUP Dunarea le are si le-a tot avut -, nu pe o crestere de tarif, care afecteaza in cea mai mare parte cetatenii.

Ba mai mult decat atat, aceste tarife sunt calculate pe baza unui tarif in euro si sunt transformate in lei pe cursul de schimb leu-euro, deci nu inseamna ca toate tarifele in lei sunt cele care sunt inscrise in proiect. Ele pot creste mult mai mult.

Mai mult, daca inclusiv in proiect scrie ca nu sunt obligatorii aceste tarife, de ce sa votam aici un plan de tarifare pe urmatorii 5 ani – si mai mult, chiar – si sa nu venim in momentul in care se considera ca CUP Dunarea nu se poate intretine cu acele tarife, sa venim atunci in cadrul CLM si sa marim tarifele?

Eu nu am certitudinea ca in fiecare an tarifele nu vor fi marite, chiar daca aceasta companie este pe plus”.

Consilierul municipal Lucian Caprariu (Braila Noua) a sustinut si el propunerea lui Tabarac si a atras si el atentia asupra faptului ca in planul de tarifare preturile sunt in euro, iar pentru anul 2024 este luat in calcul o valoare a monedei euro de 4,66 lei: “Proiectul acesta, cu o fundamentare atat de slaba, nu poate fi votat si va spun si de ce: in realitate, daca veti calcula, veti observa ca in 2024, potrivit acestei prognoze, euro este cotat la 4,66 lei, ceea ce ar putea duce la preturi mult mai mari, avand in vedere ca euro a tot crescut in ultimii 4 ani si nu avem absolut niciun motiv ca sa credem ca el va scadea. Adica e posibil ca un euro sa ajunga la 5 lei si daca ajunge la aceasta suma, vom avea un pret de peste 9 lei/mc de apa, fara TVA. Deci per total va ajunge omul sa plateasca 14 lei/mc de apa – e foarte posibil, in 2024. Iar lucrul asta nu este acceptabil”.

Amendamentul facut de Tabarac a cazut la vot, iar proiectul a fost aprobat in forma sa initiala, cu planul de tarifare respectiv (vezi foto).