DEPUTATUL FLORIN ROMAN: PRESEDINTELE CJ BRAILA I-A DEZINFORMAT PE PRIMARI. O BATAIE DE JOC LA ADRESA PRIMARILOR! SPER CA ACUM DOMNUL CHIRIAC VA INTELEGE CUM TREBUIE APLICATA LEGEA SI NU VA MAI UMBLA CU OCAUA MICA

Deputatul Vasile Varga (PNL) revine cu precizari pe tema dreptului primariilor de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire, care constituie un subiect de disputa cu presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD).

Mai exact, este vorba despre faptul ca la finele lunii trecute, presedintele Chiriac (foto) le-a cerut primarilor din judet sa nu mai elibereze certificate de urbanism si autorizatii de construire, pe motiv ca in ianuarie a intrat in vigoare o noua reglementare, care le interzice sa faca acest lucru, daca primariile respective nu au angajati in cadrul aparatului propriu un arhitect-sef, un urbanist si un  inginer constructor.

Deputatul Varga a declarat atunci ca a discutat cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si cu deputatul PNL Florin Roman, presedintele Comisiei pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor  – si unul dintre initiatorii recentei modificari a Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii – si a aflat ca, de fapt, noile modificari legislative nu schimba nimic din punct de vedere al dreptului primariilor de a emite documentele respective asa cum o faceau si inainte.

Chiriac a insistat ca nu a gresit cu nimic in ceea ce a afirmat initial si ca „pe data de 6 ianuarie, prin ordinul 3454/31.12/2019, publicat in Monitorul Oficial in 6 ianuarie 2020, s-a abrogat un articol care a bulversat tot acest mecanism”.

Parlamentarul liberal a revenit si el cu detalii pe aceasta tema, declarand din nou ca primariile din judetul Braila pot emite certificate de urbanism si autorizatii de construire ca si inainte.

Intr-un comunicat dat publicitatii se arata ca Vasile Varga a facut demersuri pe langa Ion Stefan, ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, care „a transmis, prin intermediul Prefecturii, catre Consiliul Judetean Braila, o adresa cu o serie  de clarificari. Documentul limpezeste modul in care trebuie aplicate prevederile Legii nr. 193/2019 si ale Legii 7/2020, prin care a fost modificata Legea 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii”.

In comunicat este inclusa si o declaratie a deputatului Florin Roman, care spune: ”Legea a fost inteleasa gresit la Braila, unde presedintele Consiliului Judetean, domnul Francisk Chiriac, i-a dezinformat pe primari si le-a recomandat sa nu mai emita autorizatii de construire si certificate de urbanism, pe motiv ca acestea mai pot fi eliberate doar prin intermediul comisiilor de acord unic, ceea ce este complet fals! O bataie de joc la adresa primarilor! Cu clarificarile venite de la minister, sper ca presedintele CJ Braila va intelege, in sfarsit, cum trebuie aplicata legea si ca cetatenii pot primi autorizatiile de construire, ca si pana acum, de la orice primarie. Noile prevederi s-au dorit un pas spre debirocratizare si un sprijin pentru cetateni, care sa obtina mai repede avizele si acordurile necesare realizarii unei constructii, prin accesarea unor aplicatii online, dar se pare ca unii refuza sa inteleaga acest lucru”.

De altfel, sesizat de Vasile Varga asupra modului in care este interpretata legeala CJ Braila, Florin Roman s-a oferit public sa-i acorde presedintelui  Chiriac consiliere, pentru aplicarea noilor prevederi.

„In documentul emis de minister este specificat faptul ca la nivelul consiliilor judetene si a primariilor din municipiile resedinta de judet trebuie infiintate Comisii de Acord Unic (C.A.U.), care sa emita avizele si acordurile necesare unei lucrari de constructii, prin eliberarea unui acord unic, tuturor celor care depun o solicitare, in format electronic. Si restul primariilor pot infiinta astfel de structuri, dar doar daca doresc, activitatea lor urmand a se desfasura ca si pana acum, cu eliberarea avizelor si autorizatiilor la sediul autoritatii locale. Prin serviciul de acord unic, cetatenii au posibilitatea de a primi avize si acorduri printr-un sistem informatic ce poate fi accesat de la punctul de contact unic www.edirect.e-guvernare.ro, fara sa se mai deplaseze la primarie.

Comisiile de acord unic de la nivelul Consiliului Judetean si  a Primariei Braila  trebuie constituite in 60 de zile de la emiterea normelor metodologice de aplicare a legii, adica pana in luna martie 2020”, se mai precizeaza in comunicatul de presa amintit.