DR. LILIANA CHITANU, MEDIC DE FAMILIE: „NU STIM DACA SUNTEM PURTATORI SAU NU DE HEPATITA C, PANA NU FACEM TESTAREA. POT EXISTA PURTATORI CRONICI DE HEPATITA C APARENT SANATOSI”

Campania de informare a populatiei asupra cauzelor, efectelor si tratarii Hepatitei C a continuat ieri cu emisiunea dedicata judetului Braila, gazduita in direct de postul regional de televiziune Realitatea TV Galati – Braila si intitulata „Testeaza! Trateaza! Invinge Hepatita C!”. Invitatii moderatorului Aura Cristian au fost Dr. Liliana Chitanu, medic de familie in judetul Braila, precum si interpreta de muzica populara Maria Carneci, unul dintre ambasadorii campaniei de informare regionala.

Circuitul pacientului cu hepatita C incepe la medicul de familie. Acesta este, practic, prima linie de lupta impotriva bolii, punctul de initiere a testarii si tratamentului.

Dr. Liliana Chitanu, medic de familie la Braila, a facut precizari, in direct: „Hepatita C ar trebui sa ne sperie, pentru ca ne putem imbolnavi fara sa stim si, ceea ce este cel mai grav, putem transmite aceasta boala celor dragi, tot fara sa stim. Trebuie sa incercam sa ne cunoastem starea de sanatate. Nu stim daca suntem purtatori sau nu de Hepatita C, pana nu facem testarea. Pot exista purtatori cronici de Hepatita C aparent sanatosi.

De Hepatita C mor anual mai multi oameni decat de SIDA, malarie si tuberculoza la un loc. Medicul de familie este un bun sfatuitor, de la medicul de familie pacientul afla informatiile despre boala, despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze. Eu, ca medic de familie, mi-am informat pacientii de fiecare data, am pacienti la Braila care au urmat tratamentul modern pentru Hepatita C, avand in vedere ca Galati este centru prescriptor si este un mare avantaj ca este aici, langa noi. Tratamentul dureaza 90 de zile, cu mult mai putin decat cel cu Interferon si Ribavirina, care dura 11 luni, iar dupa acest tratament, controlul stabileste daca pacientul este vindecat. Daca iti cunosti boala, reusesti s-o stapanesti mai bine”.

Campania de informare a populatiei este sustinuta si de persoane publice, pentru ca mesajul sa fie cat mai bine inteles. Cantareata de muzica populara Maria Carneci, unul dintre ambasadorii campaniei „Testeaza! Trateaza! Invinge Hepatita C!”, a fost in direct la Realitatea TV Galati – Braila. „Primul pas care trebuie facut de toti romanii nostri este sa mearga sa faca un test, este gratuit. Daca testul e pozitiv, sunt niste pasi de urmat, daca nu, isi iau o greutate de pe suflet. Sunt foarte multe moduri in care poti sa contractezi boala si sa nu stii ca o porti. Mi-am pierdut prieteni, mi-am pierdut colege, pe Ileana Ciuculete si Denisa Raducu, care mai aveau mult de trait si multe de spus, din aceasta cauza. Faceti un test si scapati de indoiala. Cel mai important este ca se trateaza in proportie de peste 98 la suta din cazuri. Am vazut lume disperata care a ajuns la medic prea tarziu si din pacate nu s-a mai putut face nimic. Acum tratamentul este gratuit si nu se mai moare din asa ceva, asa ca va indemn sa va testati, a spus Maria Carneci.

Precizam ca testarea si tratamentul pentru Hepatita C sunt gratuite.