NITA: COOPERATIVELE AGRICOLE SUNT SOLUTII AVANTAJOASE PENTRU PRODUCATORI. SI TOTUSI, IN JUDETUL BRAILA, IN CARE AU FOST MAI MULTE COOPERATIVE, N-A MAI RAMAS DECAT UNA

In aceasta luna a avut loc la Bucuresti conferinta internationala „Vision Coop 2020 – Viitorul agriculturii romanesti este cooperarea!”, care  a avut ca scop informarea producatorilor romani cu privire la agricultura europeana, precum si la sustinerea acestora in a intra mai puternic pe pietele Uniunii Europene.

Una dintre concluziile evenimentului s-a referit la faptul ca asocierea – mai exact, infiintarea de cooperative agricole si grupuri de producatori – reprezinta o conditie esentiala pentru ca fermierii ramani sa poata face fata concurentei de pe piata produselor agricole.

Conferinta a fost organizata de Egis Romania, o companie care implementeaza la nivel national proiectul „Servicii de consiliere acordate producatorilor agricoli, in vederea infiintarii si dezvoltarii formelor asociative in sectorul agricol – AGRICOOP”, proiect cofinantat din FEADR, prin PNDR 2014-2020.

Parlamentarul brailean Nicu Nita, membru al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, care este el insusi fermier, este de acord cu ideea ca asocierea, respectiv cooperativele agricole reprezinta o solutie: “Da, este clar ca formele asociative, cooperativele agricole, sunt solutii avantajoase pentru producatorii agricoli – atat pentru micii producatori, cat si pentru cei care au suprafete mai mari de teren.

Si probabil ca stiti ca la noi, in judetul Braila, au functionat mai multe astfel de cooperative, dar in timp, din diverse motive, s-au desfiintat; singura cooperativa care a mai ramas este cea din Varsatura.

Avantajele cumularii terenurilor in cadrul unei cooperative sunt multiple – si ca sa dau un exemplu, cand te duci si negociezi vanzarea graului, una este sa negociezi pentru recolta obtinuta de pe 300 de ha sau 500 de ha si alta este sa  negociezi pentru 10.000 de hectare. Altfel se pune problema in ultimul caz, este evident. Nu mai vorbesc despre diferentele de pret cand este vorba despre achizitionarea ingrasamantului… ”.