NITA: MULTI PRODUCATORI O SA REFUZE SA INTRE IN COOPERATIVE AGRICOLE, FIINDCA NU AU INCREDERE, SE TEM SA NU FIE PACALITI

“Sustin ideea cooperativelor agricole, consider ca aceste forme asociative aduc avantaje producatorilor agricoli, insa sincer, nu cred ca se vor putea infiinta in Romania 350 de astfel de cooperative pana in 2021. As vrea sa se faca atat de multe, insa nu cred ca se va putea” – este opinia deputatului brailean Nicu Nita (PSD), care este el insusi fermier.

Nita a facut acest comentariu in contextul in care prin proiectul „Servicii de consiliere acordate producatorilor agricoli in vederea infiintarii si dezvoltarii formelor asociative in sectorul agricol – AGRICOOP” (proiect cofinantat din FEADR prin PNDR 2014-2020), se doreste infiintarea a 350 de cooperative agricole si minimum opt grupuri de producatori in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, pana in 2021.

Parlamentarul brailean spune ca desi avantajele cooperativei agricole sunt certe, “multi o sa fuga de cooperative”.

L-am intrebat pe Nita daca retinerea  producatorilor in a se asocia in cooperative agricole tine de faptul ca acestia stiu cum functionau inainte de Revolutie fostele CAP-uri si nu-si mai doresc asa ceva, insa parlamentarul spune ca nu este vorba despre acest lucru, ci despre faptul ca multi producatori nu au incredere in altii, ci prefera sa se ocupe ei insisi de tot, ca sa nu fie pacaliti.

In orice caz, deputatul considera ca este benefic faptul ca in cadrul proiectului amintit se ofera servicii de consiliere in randul producatorilor agricoli, cu scopul de a facilita asocierea acestora in cooperative agricole sau grupuri de producatori: “Este foarte bine ca se acorda sprirjin producatorilor agricoli pentru infiintarea de cooperative agricole si de grupuri de producatori. Am inteles ca se acorda consiliere tehnologica, fiscala si juridica, precum si un sprijin in redactarea si intocmirea documentatiei necesare pentru accesarea fondurilor europene. Este un ajutor real, este nevoie de consiliere in acest sens, fiindca multi dintre micii sau mai marii producatori nu stiu cum sa faca aceste lucruri, nu se pricep la asa ceva”.