V. BOTEA: DACA FACEM RESTRUCTURAREA RETELEI SCOLARE LA NIVELUL JUDETULUI, ASA CUM NE-AM PROPUS, AVEM NEVOIE DE 39 DE AUTOBUZE SCOLARE PENTRU A TRANSPORTA ELEVII DINTR-O LOCALITATE IN ALTA

“Daca facem restructurarea retelei scolare la nivelul judetului, asa cum ne-am propus, avem nevoie de 39 de autobuze scolare, pentru a transporta elevii dintr-o localitate in alta” – este declaratia inspectorului scolar general al Brailei, Viorel Botea. Acesta a precizat ca in urma discutiilor cu directorii unitatilor de invatamant, precum si cu primariile localitatilor din judet, conducerea Inspectoratului Scolar a ajuns la concluzia ca daca se va opera restructurarea retelei scolare brailene (adica se vor comasa unele scoli si se vor inchide unele unitati de invatamant), vor fi necesare 39 de autobuze care sa transporte elevii din localitatea de domiciliu, in localitatile in care vor invata acestia.

Mai concret, a spus Botea, este nevoie de “9 autobuze de 16+1 locuri,  6 microbuze 19+1 locuri, 8 microbuze 24+1 locuri, 6 microbuze 28+2 locuri, 6 microbuze 31locuri, 4 microbuze 50+1 locuri. Scoala Victoria, de exemplu, are nevoie de un microbuz, Scoala Romanu are nevoie de un microbuz, Ianca are nevoie de 2 microbuze.

Toti primarii au fost extrem de pozitivi la restructurarea retelei scolare. Pana acum, atat in municipiu, cat si in judet am restructurat reteaua scolara <<soft>>, ca sa spunem asa, cu sprijinul autoritatilor locale, la propunerile institutiilor scolare si cu hotararea consiliilor locale, urmand ca in anul scolar 2021- 2022 sa inchidem chestiunea cu microbuzele, in asa fel, incat toate scolile sa aiba bani”.

Seful ISJ a mai afirmat ca dupa aprobarea bugetului pe anul in curs in plenul Consiliului Judetean va avea o discutie cu presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, privind posibilitatea de a aloca fonduri de la CJ pentru achizitionarea de microbuze scolare: “Sunt solicitarile facute si la Ministerul Educatiei, dar daca putem sa sprijinim achizitionarea de microbuze scolare prin CJ, cu sume alocate unitatilor administrativ teritoriale, vom face hotarare de CJ prin care vom sprijini localitatile.

Pentru ca mi se pare foarte firesc sa facem lucrurile legat. Ce tine de noi, ISJ, fara bani, facem cu mintea, cu gandirea si cu acordul tuturor – atat al profesorilor, cat si al autoritatilor locale, al parintilor -, iar celalte chestiuni, care sunt de natura financiara, le vom aborda atat la nivel national, cat si la nivel local, pentru finantare si pentru finalizare”.

Amintim ca potrivit sefului ISJ, este absolut necesara reorganizarea retelei scolare judetene, fiindca in ultimii ani s-a dovedit ca pe vechea forma formula, scolile ramaneau fara bani mult inainte de finalul anului.