B. BOTEA – EPIDEMIA DE CORONAVIRUS ESTE UN CAZ DE FORȚĂ MAJORĂ. ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE, CUP DUNAREA ÎȘI POATE RUGA CLIENȚII SĂ-ȘI ACHITE FACTURILE, ÎNSĂ NU LE POATE CERE SĂ FACĂ ASTA. CITIȚI LEGISLAȚIA!

Consilierul municipal Bogan Botea (PND), susține că în contextul declarării oficiale a epidemiei de coronavirus, Compania de Utilități Publice (CUP) Dunărea Brăila își poate RUGA clienții să-și achite facturile pentru serviciile de apă potabilă şi canalizare, însă nu le poate CERE să facă asta, fiindcă ne aflăm într-o situație care din punct de vedere legal, este un caz de forță majoră.

Botea, care este de profesie avocat, a făcut acest comentariu după ce CUP Dunărea a dat publicității un comunicat în care preciza: „Având în vedere adoptarea unor măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus a angajaților Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila SA, recomandăm abonaților casnici ca în această perioadă să achite facturile pentru furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare prin virament bancar, prin instrumente electronice de plată din rețeaua PayPoint sau Un-Doi Conturi Plati”.

Avocatul Botea afirmă: „În contextul epidemiei (pandemiei) declarate oficial, toate termenele de plată se prorogă (se amână), fiind un caz de forță majoră. CUP Dunarea poate eventual să roage clienții să plătească, nu să ceară să plătească.

Având în vedere ca România este partea a OMS, declarația de pandemie proceduce efecte juridice și în România și mai ales în materie contractuală. Rugăm reprezentanții CUP Dunarea să citească cu atenție legislația. Forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”.