BOTEA: PÂNĂ ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ, ÎN MAREA MAJORITATE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT BRĂILENE S-AU FĂCUT DEJA IGIENIZĂRI ȘI ACȚIUNI DE DEZINFECȚIE

Inspectorul școlar general al Brăilei, Viorel Botea, declară că în aceste zile în care au fost suspendate cursurile din cauza pandemiei de coronavirus, în cea mai mare parte a unităților de învățământ locale s-au desfășurat deja activități de curățenie și igienizare riguroase: „Până în momentul de față, în marea majoritate a unităților de învățământ brăilene, din ceea ce ni s-a raportat și din ceea ce am văzut personal în teren, s-au făcut igienizări și acțiuni de dezinfecție. Asta este valabil pentru creșe, grădinițe, școli generale și licee”.

Întrebat dacă unitățile de învățământ au banii necesari pentru achiziționarea substanțelor necesare pentru astfel de activități, Botea ne-a declarat că acestea au folosit banii pe care îi au și „având în vedere starea de urgență, Primăria sau Ministerul vor acoperi mai apoi sumele respective. O dezinfectare corectă nu se face cu economie; nu ne jucăm cu lucrurile astea. Vrem să ne asigurăm că la reluarea cursurilor, copiii vor veni într-un  mediu sigur.

Și aș mai menționa un lucru: în sistemul de învățământ brăilean nu există nicio persoană care să fi avut probleme din punct de vedere al infectării cu coronavirus. Noi, Inspectoratul Școlar, în ultima lună și jumătate nu am permis intrarea în școli a niciunui elev sau profesor care a venit recent din Italia sau care are pe cineva din familie (părinți, frați, etc) venit recent din Italia. Am solicitat tuturor directorilor ca dacă exista exista un asemenea caz, să nu primească la școala elevul sau profesorul respectiv, timp de 14 zile de la data revenirii in țară a celui care a venit din Italia. Am vrut să fim siguri că nu punem copiii și cadrele didactice în pericol de infectare – și rezultatul este ca nu am înregistrat nicio îmbolnăvire de coronavirus în școli.

Le-am solicitat directorilor ca în continuare, în perioada în care cursurile sunt suspendate, să stabilească programul de lucru adecvat, în așa fel încât niciun angajat din sistem (dintre cei care vin la lucru) să nu aiba probleme de sănătate, legate de epidemia de coronavirus”.